Fuchs pantservoertuig

Defensie heeft 2 speciale uitvoeringen van het gepantserde wielvoertuig Fuchs. Het Fuchs-EOV-voertuig (elektronische oorlogvoering) verzamelt inlichtingen en stoort en manipuleert vijandelijke radiocommunicatie. Het Fuchs-NBC-verkenningsvoertuig is uitgerust voor verkenningen naar en detectie van nucleaire, biologische en chemische middelen.

Specificaties

  • Lengte: 6,83 meter (EOV), 7,33 meter (NBC)
  • Breedte: 2,98 meter
  • Hoogte: 2,3-3,9 meter (met ingeklapte EOV-mast). De hoogte is afhankelijk van het type EOV-installatie.
  • Gewicht: 17.000 kilo
  • Motor: diesel
  • Snelheid: 80 kilometer per uur
  • Aandrijving: 6-wielaandrijving
  • NBC-bemanning: 4 (voertuigcommandant, sergeant/wachtmeester, korporaal en soldaatverkenner)
  • In gebruik bij: Koninklijke Landmacht

De enige overeenkomst tussen beide voertuigen is het Fuchs-onderstel en de gepantserde opbouw.

Inlichtingeneenheid

De Fuchs-EOV is in gebruik bij 102 EOV-compagnie van de inlichtingeneenheid Joint ISTAR Commando. Kenmerkend is de antenneopbouw op het dak. 102 EOV-compagnie gebruikt 4 verschillende stations: een sensorstation, peilstation en 2 stoorstations.

Fuchs-EOV-sensorstation (elektronische oorlogvoering)

Sensorstation

Het sensorstation onderschept met een 19 meter hoge antennemast radio- en andere datasignalen uit een groot gebied. Het station vormt deze signalen om tot bruikbare informatie. Hiermee krijgen militairen een beter beeld van wat zich in hun directe  omgeving afspeelt.

Peilstation

Het peilstation is het ‘kleinere broertje’ van het sensorstation. In combinatie met een ander peilstation of sensorstation lokaliseert de peiler mogelijke (vijandelijke) zenders.

Stoorstations

Om het gebruik van radio- en dataverkeer onmogelijk te maken voor de vijand onmogelijk, heeft 102 EOV-compagnie 2 typen stoorstations. Deze zenden uit op de frequentiegebieden waarmee de vijand communiceert en waar de storing dus nodig is. De voertuigen hebben grote zendvermogens om een groot gebieden te bestrijken.

Fuchs-NBC-verkenningsvoertuig

Het Fuchs-NBC-verkenningsvoertuig is voor zijn verkennings- en detectietaak uitgerust met een uitgebreid assortiment sensoren. Het doel van NBC-verkenning is het onderzoeken van een NBC-dreiging of aanval. De bemanning kan besmet vloeistof analyseren en identificeren en besmet gebied afzetten. De Fuchs is uitgerust met instrumenten voor het nemen van grondmonsters. Aan de achterzijde kan beschermd vanuit het voertuig met handschoenen worden gewerkt.

Ook het verzamelen van plaatselijke meteorologische gegevens behoort tot de mogelijkheden van de Fuchs-NBC-verkenning. Weersvoorspellingen voor gevarengebied wordt ook gerekend tot NBC-verkenning omdat hiermee mogelijke verspreiding van stoffen kan worden voorspeld.

[Bron tekst: Ministerie van Defensie]