PzH2000NL pantserhouwitser

De Pantserhouwitser 2000NL (PzH2000NL) is het belangrijkste (krombaan)geschut van de artillerie van de landmacht. De pantserhouwitser kan vanaf grote afstand vijandelijke doelen beschieten met 155mm-granaten.

Specificaties PzH2000NL

  • Lengte: 7,91 meter (zonder schietbuis) 11,70 meter (met schietbuis)
  • Breedte: 3,60 meter
  • Hoogte (met torendak-mitrailleur en uitschuifbare periscoop): 3,07-3,46 meter
  • Gewicht: 55.500 kilo (gevechtsklaar)
  • Motor: 8-cilinder dieselmotor, 986 pk
  • Bemanning: 5
  • Aantal besteld: 57
    Aantal geleverd aan Oekraïne, 2022: 8
    Aantal in gebruik na uitbreiding toegezegd oktober 2022: 46
    Of de drie resterende dan voor opleiding zijn, is ons niet duidelijk.
  • Snelheid: 62 kilometer per uur
  • Bewapening:
    • 155mm-houwitser
    • 7.62mm-mitrailleur (torendak)
    • (rook)granaatwerpers

In 1,5 minuut

De PzH2000NL kan in slechts 1,5 minuut een schietopdracht met meerdere schoten uitvoeren. Dit is inclusief opstellen en vertrekken. Dit is mogelijk dankzij:

  • een boordcomputer met speciale vuursteunsoftware die snel schietopdrachten berekent;
  • navigatiesysteem.

Excalibur-precisiegranaat

Pantserhouwitsers kunnen sinds oktober 2018 Excalibur-granaten verschieten. Dit slimme 155mm-projectiel is met behulp van een GPS (global positioning system) zeer nauwkeurig op het doel te leiden, onder alle (weers)omstandigheden. Dankzij deze granaten zijn vijandelijke doelen op 50 kilometer afstand uit te schakelen. Nevenschade wordt ook beperkt door de zogenoemde top attack. Hierbij komt de granaat op het laatst recht uit de lucht vallen. 

De granaat maakt andere inzet van de artillerie mogelijk. Van een oppervlaktewapen met beperkingen naar een flexibel, precies, genetwerkt en interoperabel wapensysteem. Artilleriecommandant luitenant-kolonel Rienk Sijbrandi: “Dit wapen geeft ons echt de capaciteit voor diepe operaties. Dus niet wachten tot vijandelijke eenheden opduiken bij onze infanterie, maar ze al veel eerder aangrijpen.

Andere landen

Naast Nederland hebben ook Duitsland, Griekenland, Qatar, Litouwen, Kroatië, Hongarije en Italië gekozen voor deze geavanceerde Duitse vuurmond.

Modernisering

De Pantserhouwitsers worden de komende jaren flink onder handen genomen. De zogenoemde midlife update (MLU) houdt het gevechtssysteem inzetbaar en relevant tot het einde van de levensduur. Die ligt rond 2040. De elektronica wordt gemoderniseerd en het ventilatiesysteem vervangen. Ook ondergaat het munitielaadsysteem een aanpassing. Zo zijn ook langedrachtprojectielen met de normale vuursnelheid af te vuren. Ten slotte worden de bepantsering gemoderniseerd en de nachtzichtapparatuur verbeterd.

Nederland voert de MLU samen met Duitsland uit. De afronding staat gepland voor 2026. Het kost tussen de €25 miljoen en €100 miljoen. Voor Duitsland gaat het om 121 voertuigen en voor Nederland in 1e instantie om 25 voertuigen. Dit laatste aantal kan toenemen. Voor beide landen wordt een prototype gebouwd dat in 2025 beschikbaar moet zijn voor beproeving. De aanpak van de Nederlandse vloot neemt naar verwachting 2 jaar in beslag en moet in de loop van 2028 zijn afgerond.

Extra vuurkracht 2021

Het vuursteuncommando richtte op 30 april 2021 op de legerplaats ’t Harde een 4e batterij binnen 41 Afdeling Artillerie op. De Delta-batterij heeft 2 pelotons met elk 3 Pantserhouwitsers 2000NL.

De komst van de eenheid is mogelijk dankzij een extra investering van het kabinet om de balans binnen de krijgsmacht te herstellen. De batterij is nog niet op volle vuurkracht, vandaar dat wordt gesproken van een ‘batterij-minus’. Beide andere batterijen die met de Pantserhouwitser werken, hebben er elk 9.
De vernieuwde focus op het grootschalig conflict was aanleiding voor de oprichting van de Delta-batterij. Hiertoe besloot de Defensie-leiding 3 jaar geleden. Destijds zijn ook 25 Pantserhouwitsers uit de verkoop gehaald, waarvan er 6 worden gebruikt door de nieuwe eenheid. De krijgsmacht versterkt hiermee de vuurkracht op land en komt zo ook tegemoet aan de afspraak met bondgenoten.

Oekraïne 2022

In verband met de oorlog heeft het kabinet in april besloten om 8 PzH2000 aan Oekraïne te leveren. Deze komen uit de opslag. Op 21 juli liet de staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat aan het Algemeen Dagblad weten dat er samen met Duitsland in totaal 18 PzH2000 aan Oekraïne geleverd zijn.

In oktober 2022 liet de Staatssecretaris van Defensie weten dat Nederland nieuwe PzH2000 krijgt! Niet helemaal nieuw trouwens. Het geschut dat jaren in opslag heeft gestaan, wordt opnieuw aan de sterkte toegevoegd. Het betrof ook een aankondiging die al eerder in de Defensienota 2022 werd gedaan.