PzH2000NL pantserhouwitser

De Pantserhouwitser 2000NL (PzH2000NL) is het belangrijkste (krombaan)geschut van de artillerie van de landmacht. De pantserhouwitser kan vanaf grote afstand vijandelijke doelen beschieten met 155mm-granaten.

Specificaties PzH2000NL

 • lengte: 7,91 meter (zonder schietbuis) 11,70 meter (met schietbuis)
 • breedte: 3,60 meter
 • hoogte (met torendakmitrailleur en uitschuifbare periscoop): 3,07-3,46 meter
 • gewicht: 55.500 kilo (gevechtsklaar)
 • motor: 8-cilinder dieselmotor, 986 pk
 • bemanning: 5
 • snelheid: 62 kilometer per uur
 • bewapening: – 155mm-houwitser (krombaangeschut)
                             – 7.62mm-mitrailleur (torendak)                     
                             – (rook)granaatwerpers

In 1,5 minuut

De PzH2000NL kan in slechts 1,5 minuut een schietopdracht met meerdere schoten uitvoeren. Dit is inclusief opstellen en vertrekken. Dit is mogelijk dankzij:

 • een boordcomputer met speciale vuursteunsoftware die snel schietopdrachten berekent;
 • navigatiesysteem.

Excalibur-precisiegranaat

Pantserhouwitsers kunnen sinds oktober 2018 Excalibur-granaten verschieten. Dit slimme 155mm-projectiel is met behulp van een GPS (global positioning system) zeer nauwkeurig op het doel te leiden, onder alle (weers)omstandigheden. Dankzij deze granaten zijn vijandelijke doelen op 50 kilometer afstand uit te schakelen. Nevenschade wordt ook beperkt door de zogenoemde top attack. Hierbij komt de granaat op het laatst recht uit de lucht vallen. 

De granaat maakt andere inzet van de artillerie mogelijk. Van een oppervlaktewapen met beperkingen naar een flexibel, precies, genetwerkt en interoperabel wapensysteem. Artilleriecommandant luitenant-kolonel Rienk Sijbrandi: “Dit wapen geeft ons echt de capaciteit voor diepe operaties. Dus niet wachten tot vijandelijke eenheden opduiken bij onze infanterie, maar ze al veel eerder aangrijpen.

Andere landen

Naast Nederland hebben ook Duitsland, Griekenland en Italië gekozen voor de geavanceerde Duitse vuurmond PzH2000.

Midlife update

De Pantserhouwitsers worden de komende jaren flink onder handen genomen. De zogenoemde midlife update (MLU) houdt het gevechtssysteem inzetbaar en relevant tot het einde van de levensduur. Die ligt tussen 2035 en 2039. De elektronica wordt gemoderniseerd en het ventilatiesysteem vervangen. Ook ondergaat het munitielaadsysteem een aanpassing. Zo zijn ook langedrachtprojectielen met de normale vuursnelheid af te vuren. Ten slotte worden de bepantsering gemoderniseerd en de nachtzichtapparatuur verbeterd. Nederland voert de MLU uit vanaf 2020, samen met Duitsland. De afronding staat gepland voor 2026. Het kost tussen de €25 miljoen en €100 miljoen.

[Bron tekst: Ministerie van Defensie]