Boekje Pienter

« Back to Glossary Index

Boekje Pienter was een naslagwerk voor militairen. Eerst op papier en later als website.

In de jaren ’90 was het een gekopieerd boekje dat bijvoorbeeld op de School Reserve Officieren Infanterie in Ermelo gebruikt werd. Hierin stonden niet alleen begrippen maar ook hoe je bijvoorbeeld de bevelsuitgifte deed, een bos zuiverde of bijvoorbeeld een aanval voorbereide. 

Screenshot Boekje Pienter

In de 21e eeuw werd Boekje Pienter een website (tot oktober 2018) waar allerlei militaire termen benoemd werden. De website was opgezet door de (toenmalige) adjudant Marcel van Hemert. De digitale Boekje Pienter was zo’n 15 jaar een begrip. De website werd aanbevolen op onder meer de Koninklijke Militaire School, de Koninklijke Militaire Academie en het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. En ook wij van DefensieFotografie maakten in de artikelen dankbaar gebruik van zijn werk.

Over Boekje Pienter is een mooi artikel verschenen in de Defensiekrant: https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2019/06/06_boekjepienter_06

Woordenlijst

Op deze website staat al langer de woordenlijst. Na het stoppen van de digitale Boekje Pienter hebben we enige relevante teksten van adjudant van Hemert met bronvermelding toegevoegd aan onze woordenlijst. Zo blijft zijn werk toch nog een beetje behouden.

Screenshot Boekje Pienter ABOHZIS
Screenshot Boekje Pienter, ABOHZIS
« Terug naar de Woordenlijst