Double-tap aanval

« Back to Glossary Index

Bij een ‘double tapaanval‘ (double-tap strike) wordt er eerst een kleine (lucht)aanval uitgevoerd om schade te creëren. Daar komen vervolgens mensen, waaronder hulpverleners op af. Daarna volgt de tweede, grotere, aanval om zo veel slachtoffers te maken.

In Oekraïne is dit de manier waarop nu (april 2024) aanvallen verhevigd door Rusland worden uitgevoerd. De ‘double tap’ is ook de manier waarop Rusland doelen in Syrië aanviel. Het doel is zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Of om een hulpverlening tegen te houden en angst onder de bevolking te krijgen. Ook andere landen hebben in het verleden deze aanvalswijze gebruikt.

In een artikel in de Florida Law Review werd betoogd dat de ‘double tap’ waarschijnlijk een oorlogsmisdaad is, aangezien het op grove wijze in strijd is met de Conventies van Genève van 1949, die het aanvallen op burgers, gewonden of degenen die niet langer in staat zijn dit te doen, verbieden.

Oorspronkelijk komt de term ‘double tap’ uit het gebruik van vuurwapens. Het is een schiettechniek waarbij twee schoten snel achter elkaar worden afgevuurd op hetzelfde doel. Het is geen ongericht vuur! De ‘double tap’ wordt gebruikt omdat er met één schot vaak niet genoeg schade wordt aangericht.

« Terug naar de Woordenlijst