Mosaic warfare

« Back to Glossary Index

Met het afnemen van het aantal tanks en vliegtuigen wereldwijd veranderd ook de wijze van oorlogvoering. Tank en vliegtuigen, maar ook allerlei ander vormen van materieel lopen in aantallen al jaren terug. Ter illustratie: Nederland gaat van 213 F-16’s naar maximaal 52 F-35’s. Materieel gaat ook steeds langer mee en moet ook steeds langer mee gaan om onder andere financiële redenen.
Minder materieel én tegelijkertijd veel meer techniek. Het woord ‘smart’ heeft een plaats gevonden in de wereld. De automatisering zorgt immers voor slimmere, effectievere systemen. Zoals we tijdens de Eerste Golfoorlog met enorm veel materieel Irak binnenvielen, is tegenwoordig niet meer mogelijk. 

Samenwerking

Het idee achter de Mosaic Warfare (in het Nederlands: mozaïek oorlogvoering) is dat alle wapensystemen en onderdelen samenwerken als een grote mozaïek waarin de verschillende stukjes gecombineerd een wapensysteem opleveren. De blokjes van de mosaiek kunnen telkens in een ander patroon gelegd worden waarbij er dus telkens een nieuw wapensysteem ontstaat.

Mosaic Warfare is ontwikkeld door DARPA, het Defense Advanced Research Projects Agency. DARPA is het Amerikaanse instituut voor het ontwikkelen van militaire technologieën. Zij onderkennen het in de inleiding geschetste probleem en hebben er deze oplossing voor uitgewerkt.
DARPA geeft ook een manier waarop Mosaic Warfare zou kunnen werken in het grondgevecht. Een drone op de grond of in de lucht wordt voor de hoofdmacht uit gestuurd. Zodra hij een vijandelijke tank waarneemt, worden de coördinaten doorgestuurd naar het achterland. Vanaf daar wordt dan de vijandelijke tank onder vuur genomen en het doelwit uitgeschakeld. De drone richt zich op verkenning, de artillerie op het bevuren van de aangewezen doelen. Het samenwerken van de onderdelen in de mozaïek kan snel wisselen. En commandant (of een computersysteem) kan op die manier telkens de beste manier van werken inzetten.

Complex

De inzet van het mozaïek is complex. In het bovenstaande voorbeeld gaat het over twee onderdelen die met elkaar communiceren. In de praktijk kan het dan alle wapensystemen en krijgsmachtonderdelen met elkaar communiceren.

Mosiac warfare darpa
Battlefield networking als onderdeel van Mosaic Warfare. Afbeelding: DARPA

Maar wanneer alle systemen ingezet worden, kan zelfs een krijgsmacht met relatief eenvoudige en in aantal beperkte middelen met succes een conflict aangaan en hierin overwinnen. In militaire simulaties (war games) hebben de Amerikaanse al meerdere keren verloren van grote tegenstanders (denk aan China). Er zijn dus nieuwe strategieën nodig.

Nederland

Al vorig jaar gaf de majoor Donker van de KL afdeling Strategie en Plannen een inzicht in informatiegestuurd optreden. Mozaiek oorlogvoering is hierin de overtreffende trap. Met de aanschaf van de F-35 straaljager heeft de krijgsmacht de beschikking over een sensor- en communicatieplatform. Dit toestel kan prima in nieuwe concepten meegroeien. Niet voor niets staat de F-35 centraal in de tekening van DARPA.

Meer lezen?

Het Amerikaanse Mitchel Instute heeft een compleet rapport over Mosaic Warfare geschreven onder te titel “Restoring America’s Military Competitiveness: Mosaic Warfare”. Te lezen via deze link.

 

« Terug naar de Woordenlijst