PNOD

Pool Niet Operationeel Dienstvervoer

Ontstaan PNOD

Het project ‘Pool Niet Operationeel Dienstvervoer’ is een van de maatregelen in de bezuinigingsronde van de afgelopen jaren bij Defensie. Daarin moest ook het wagenpark kleiner, van circa 6000 naar 4800 stuks. Ook kwamen er minder luxe en zuinigere auto’s. Defensie is teruggeschakeld van de Volkswagen Golf naar de Polo en van de Opel Astra naar de Corsa.

Doelmatigheid speelde eveneens een rol. In de oude opzet waren veel dienstauto’s als het ware ‘toegewezen’ aan onderdelen. Ze werden alleen gebruikt door personeel dat daar werkte. Met als gevolg dat veel voertuigen stilstonden. In het PNOD is sinds 2015 een dienstauto van niemand en dus voor iedereen beschikbaar. 

Poollocaties

Het PNOD voorziet in 41 poollocaties . Ze zijn verdeeld over de 7 regio’s van het Facilitair Bedrijf Defensie (FBD). Dat zijn Soesterberg, Den Haag, Schaarsbergen, Havelte, Den Helder, Breda en Oirschot. Op elke locatie staan 10 tot maximaal 150 auto’s geparkeerd. De vloot bestaat uit personenauto’s, bestelwagens met een kleine laadbak, ‘aannemersbusjes’ voor 2 tot 8 personen met een groot laadvermogen en 5-deurs personenauto’s met veel bagageruimte. 

Foto’s

Foto’s van de PNOD-voertuigen kan je vinden op de pagina ‘Burgervoertuigen‘ in de beeldbank. Zoek de auto’s die er als burgerauto uit zien (en in zilverkleur gespoten zijn).

« Back to Glossary Index