Wegenplaat

« Back to Glossary Index

De wegenplaat is een zeskantige plaat (de ‘zeskantplaat’) die zorgt voor een verharde ondergrond. Hiervoor worden de platen in verband gelegd en aan elkaar gekoppeld. De wegenplaat kan (volgens het Handboek voor de Geniesoldaat) worden toegepast bij wegherstel, als noodwegdek, als tijdelijke veerstoep, bij uitwijkplaatsen, in wegen of als bodemversterking in of bij doorwaadbare plaatsen.

Het type KL 30 wordt gebruikt voor wielvoertuigen terwijl type KL 50 geschikt is voor rupsvoertuigen. Tegenwoordig zijn er civiel ook aluminium, glasfiber en plastic zeskantplaten beschikbaar. Deze zijn echter ontoereikend voor het zware defensiemateriaal (zie ook de Brugclassificatie)

Iedere plaat heeft een doorsnede van 62 centimeter en een gewicht van 23 kilogram. De zijkanten zijn afwisselend voorzien van haken en ogen voor het onderling koppelen. Een set wegenplaten bestaat uit 810 platen, 12 grendelplaten, 12 grendelveren en 8 handhaken. Hiermee kan een weg worden gelegd van 50 meter lang en 4,20 meter breed. 

Zeskantplaten kunnen handmatig worden gelegd of met hulp van een Wegenmattenlegger MLC-70. Vanwege hun grootte en gewicht zijn ze ook zeer geschikt voor LO/Sport.

« Terug naar de Woordenlijst