Jaren 80Martin Bos

1984: Thunderbirds op Soesterberg!

Thunderbirds

De Thunderbirds, voluit de United States Air Force Thunderbirds, zijn het demonstratiesquadron van de United States Air Force.

Het squadron werd op 25 mei 1953 opgericht als de 3600th Air Demonstration Unit op Luke Air Force Base in Glendale. De bijnaam ‘Thunderbirds’ werd al snel de officiële naam van het squadron. Het eerste toestel van de Thunderbirds was de F-84 Thunderstreak, het beste straalvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht op dat moment. In 1956 veranderde het squadron naar de F-100 Super Sabre, waarbij de eerste supersonische kunstvliegfiguren werden gevlogen. Thuisbasis werd de Nellis Air Force Base in Las Vegas, Nevada.

Heel even, met zes shows in 1964 werd er gevlogen met de F-105 Thunderchief. Gestopt vanwege de enorme technische problemen en na de dood van Capt Gene Devlin. Het squadron keerde terug naar de Super Sabres. In de zomer van 1969 werd de F-4 Phantom II geïntroduceerd. En tijdens de eerste oliecrisis van 1974 stapt men over op de T-38 Talon. Een veel zuiniger vliegtuig dan de Phantom. In 1976, voor de 200ste verjaardag van de Verenigde Staten, werden de  Thunderbirds het officiële eskader dat bij alle belangrijke gebeurtenissen verscheen.

Op dit moment vliegen de Thunderbirds met de F-16 Fighting Falcon. Vanaf 1982 werd gevlogen A-model. Tussen 1992 en 2008 vloog men met de F-16C Block 32 en nu met de Block 52. De thuisbasis van de Thunderbirds sinds 1956, de Nellis Air Force Base in Las Vegas in Nevada.

Europese tour 1984

Prins Berhard bezoekt Thunderbirds
Bijeenkomst ter gelegenheid van de komst van het demonstratieteam ‘Thunderbirds’ tijdens de Open Dag op vliegbasis Soesterberg. Links (op de rug) colonel Charles. S. Price. Midden Prins Bernhard. Rechts luitenant-generaal C. Baas. Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

De Thunderbirds treden op over de gehele wereld. Een enkele keer werd Europa bezocht en een grote Europese tour vond plaats in 1984.
In totaal werden er toen 8 vliegvelden aangedaan:

  • 9 juni: RAF Upper Heyford, United Kingdom
  • 10 juni: RAF Mildenhall, United Kingdom
  • 12 juni: Soesterberg AB, Nederland
  • 16 juni: Oslo, Noorwegen
  • 17 juni: Kopenhagen, Denemarken
  • 23 juni: Chievres AB, Belgie
  • 24 juni: Ramstein AB, Duitsland
  • 30 juni: Orange, Frankrijk.

Ze komen

Op dinsdag 12 juni 1984 wordt op opvallend veel scholen in de regio gespijbeld. De Thunderbirds komen voor hun bezoek aan de bakermat. Voor het eerst in Nederland maar de reputatie van de Thunderbirds was al bekend.

Eindelijk komen de toestellen, die in de kleuren van de Amerikaanse vlag beschilderd zijn, aan. Na de break werd de landing ingezet. De F-16’s verdwenen buiten het zicht in het Amerikaanse kamp. Later op de ochtend word, onder een blauwe lucht, de generale repetitie uitgevoerd. 

Vliegshow op de vliegbasis Soesterberg

Thunderbirds: open dag Soesterberg
Veel bezoekers komen naar de vliegshow. Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Ze werden opgesteld op de dwarsbaan. In de middag ging de vliegbasis open voor bezoekers die in grote getale kwamen kijken.Niet alleen in de lucht geven de Thunderbirds hun vliegshow. De show begint met een zeer strak geregisseerde demonstratie op de grond met personeel dat de toestellen gereed maakt. Gelijk bewegen, houding aannemen etc etc. Ook het uittaxien is het hetzelfde gevoel voor show. 

Duizenden mensen zien vervolgens de luchtacrobatiek. Formatievluchten en solo-optreden onder een stevig wolkendek. Ieder figuur dat gemaakt wordt heeft een naam. En als na ruim drie kwartier de landing weer wordt ingezet, wordt de show samen met het grondpersoneel afgemaakt.