Historie en herinnerenMartin Bos

International Army Show

Het persbericht

Van 1 tot en met 3 september zal de eerste editie plaatsvinden van de International Army Show. Dit zal plaatsvinden op Vliegveld Twenthe, een voormalige legerbasis met een perfecte entourage voor dit thema. Het is een evenement voor liefhebbers en eigenaren van legervoertuigen, van jeeps tot tanks. Verder zullen er re-enactment shows zijn en is er aandacht voor vintage producten, een grote militariabeurs en muziek en entertainment. Ook is er veel aandacht voor de Veteraan in het algemeen. Er is een speciaal Veteranen Ontmoetingspunt op de show en Veteranen krijgen speciale kortingen op de entree.

Nu al belooft het evenement een succes te worden gezien de enorme belangstelling in de voorverkoop.

Scala aan activiteiten

Tijdens de International Army Show is er een scala aan activiteiten. Iedereen die affiniteit met het leger en legerhistorie heeft zal zich hier de gehele dag kunnen vermaken. Eigenaren of liefhebbers van legervoertuigen kunnen deelnemen aan het Concours de Defile. Ook is er de mogelijkheid om mee te rijden in een legervoertuig. Verder is er aandacht voor re-enactment shows, trunk sales, een militaria beurs in Hangar 11 (meer dan 8.000 m2) en zullen er stands zijn met vintage artikelen. Ook kun je spelen met de World of Tanks PC, World of Tank Blitz en World of Warships. Daarnaast kun je nog kennismaken met de console versie van World of Tanks, die aanwezig is met de welbekende MGT-20 truck.

Meet & Greets

Banner ArmyshowVoor alle leeftijden zijn er interessante meet & greets. De gaming jeugd kan naast World of Tanks ook kennis maken met de hagelnieuwe game Call of Duty WW2 en kan tijdens het event oog in oog staan met youtuber Yarasky, met bijna 600.000 volgers op Youtube een van de populairste gamers.
TV kijkers van het populaire Discover Channel programma Combat Dealers kunnen elke dagen de presentator Bruce Crompton ontmoeten, een sympathieke verschijning die komend weekend honderden keren zal verschijnen op een selfie van de bezoekers.
Daarnaast is ook Majoor Kroon aanwezig voor signeersessies en een meet and greet. Hij is de eerste militair sinds 1955 die is toegelaten tot de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding die Nederland kent. Koningin Beatrix sloeg Kroon op 29 mei 2009 tot Ridder en reikte hem de versierselen uit.

Army camping

Dit is nieuw en uniek in Nederland, overgewaaid vanuit Engeland en bekend van de War & Peace revival, de army camping. De International Army Show is een meerdaags evenement en er is er de mogelijkheid om te overnachten tijdens dit evenement voor honderden voertuigen en hun eigenaren. Er is te zien hoe het vroeger was om te overnachten in het leger. Overnachtingstenten zullen tussen de tanks en jeeps staan en er is ook de mogelijkheid om een vintage dorp in te richten. ’s Avonds zullen er speciale activiteiten zijn voor degene die zullen overnachten. Het is de sfeer van vroeger met de voorzieningen van nu, er zullen toiletten en douches aanwezig zijn op het terrein.

Tank Area

In een speciale Tank Area zullen enkele bijzondere tanks – het summum van de aanwezige legervoertuigen te bewonderen zijn, zowel static als rijdend. Een aantal gelukkigen mag zelfs plaatsnemen in een tank en een rondje mee rijden. Welke tanks kun je verwachten? Sowieso een Sherman M4A1, Stuart M5, twee FV 434 Recovery tanks en een Leopard 1A5! Er zijn drie geplande show om 10.30, 13.00 en 15.30 op alle dagen

Ons bezoek

Het persbericht geeft een goede indruk van de bedoeling van de eerste International Army Show. Wij zijn blij dat er een organisatie is opgestaan om in Nederland een evenement als dit neer te zetten.
Tientallen eigenaren van oud materieel waren naar de voormalige vliegbasis gekomen voor een weekendje uit. In aantallen en in types een echt rijke verzameling.
Veel bekenden ook, mensen die we kenden van bijvoorbeeld het Ouwe Stompen Bal. Prima sfeer onder de bezoekers.

Hebben we dan nog verbetersuggesties? Ook dat. We begrijpen dat eigenaren graag bij hun voertuig overnachten op die unieke ‘army camping’. Maar dat er dan allerlei veelkleurige tentjes achter het voertuig staan, is heel jammer voor het beeld. En een hele dag kunnen vermaken? Wij hadden er moeite mee ook omdat er (in deze editie nog) geen sprake was van de ‘honderden voertuigen’.

Nogmaals, wij zijn blij dat er een organisatie is die een grootschalig evenement als dit op durft te zetten. Op 19 en 20 januari 2018 komt er een winterversie in MECC Maastricht. Op 1 en 2 september 2018 wordt het spektakel herhaald op de vliegbasis Twenthe.