Martin BosNieuws

Herdenking Market Garden

Market Garden

72 Jaar geleden begon de grote luchtlandingsoperatie Market Garden om Nederland te heroveren op de Duitsers. Tijdens deze operatie landden 2.000 ‘rode baretten’ op de Ginkelse Heide. Deze militairen hadden tot taak de landingszones veilig te stellen en de brug over de Rijn bij Arnhem te veroveren. De brug was cruciaal voor de verdere doortocht naar Noord-Nederland en Duitsland.
De operatie mislukte. Aan Duitse zijde vielen tussen de 4.000 en 8.000 doden en gewonden, bij de geallieerden werden in totaal zo’n 17.000 man gedood, gewond of krijgsgevangen gemaakt. De operatie was ‘een brug te ver’. De oorlog duurde in Noord Nederland tot mei 1945.

Herdenken en oefenen

Ieder jaar wordt Market Garden herdacht met het droppen van parachutisten op de Ginkelse Heide. Als oefening vooraf voeren de militairen een aantal sprongen uit boven het Houtdorperveld. Rond de 500 parachutisten zijn daar vandaag geland. De Nederlandse parachutisten waren van de 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. De andere deelnemers kwamen uit landen als Polen, Canada, USA, Italië en Duitsland.
Naast alle voorbereiding is het voor de para’s tegelijkertijd een internationale oefening. Onder de naam ‘Falcon Leap’ oefent men samen en kijkt men bij elkaar ‘in de keuken’. Verschillende militairen kregen vandaag het Duitse para-wing. Men had succesvol gesprongen volgens Duitse procedures en met Duits materiaal.
Een bijzonder trotse militair, was de militair uit Mali. Hij sprong met de Duitse eenheid mee. Het was vandaag het toonbeeld van internationale militaire samenwerking.