John van den BoogaartNieuws

Militaire ANWB

Wie bel je wanneer je vastzit op het oefenterrein met je 4tonner met daarachter een aanhanger? Hoewel ik het gezicht van de ANWB medewerker graag zou zien bij het aanschouwen van dit tafereel kun je beter de militaire variant bellen.
In dit geval was 13 herstel met een DAF YAK-4442 aanwezig en een Leo-2 prb van 42BLJ.

Aangezien ik nog 1200 meter verderop stond toen de Leo 2 kwam aanrijden vermoed ik dat de DAF YA-4442 vaststond met de aanhanger. Ik kwam dus halverwege het “scenario” aanlopen.
De ahw werd losgekoppeld en de DAF YAK-4442 van 132 herstelpeloton werd ervoor gespannen. Reden onbekend. Is de YA4442 zwaarder dan de YAK? Zelfde motor zover ik weet. Dus waarom kan de YAK het wel en de YA niet?
De buffel stond als backup gereed maar hoefde niet in actie te komen om de combi eruit te trekken. Enige wat de buffel moest doen was het gladstrijken van de sporen met zijn steunblad zodat de vrachtwagen eruit kon rijden over egale grond.

Missie volbracht en kreeg de Leopard 2 daarna gelukkig een aantal keer voor de camera terwijl ze voorbij stoven in het mulle zand. Altijd mooi. Otcgenie reed tevens wat rondjes met de Liebherr FKM.
Zo was er toch nog wat KL actie op deze rustige dag.