Martin BosOefeningen

Alert! Crisisoefening in Amersfoort

Op 12 en 13 september 2018 vindt op het Station Amersfoort Centraal een grote crisisoefening plaats onder de toepasselijke naam ‘Alert’.

Jaarlijks

De Veiligheidsregio’s, Politie, Openbaar Ministerie, Brandweer, Defensie, NS, ProRail en de gemeentes oefenen jaarlijks hun onderlinge samenwerking bij grote rampen of crises. Alle protocollen, procedures en processen worden gezamenlijk doorgenomen. Dat speelt zich hoofdzakelijk achter de schermen af.

Minister Bijleveld wordt geinterviewd
Minister van Defensie Ank Bijleveld staat de pers te woord. Foto: Ministerie van Defensie.

Toch is oefening Alert meer dan een theoretische exercitie op papier, zegt de minister van Defensie die zelf poolshoogte kwam nemen: ,,Het is van groot belang voor alle diensten om alle procedures goed te leren kennen. Het zijn op papier mooie operaties, maar het is belangrijk dat je ook elkaar leert kennen. Van deze samenwerking kun je veel leren.’’

Terroristische dreiging

Het oefenscenario is dat er een concrete dreiging van een grote terroristische aanslag ontstond die zich richtte op de Wagenwerkplaats, de verkeersleiding van Prorail en het station zelf. Vanwege de dreiging van een crisis werden al vroeg direct bewakingseenheden van politie, bomverkenners en gespecialiseerde eenheden ingezet. Er volgde een bomaanslag…

Inzet 44 Painfbat

De Politie heeft in eerste instantie de beveiliging op zich genomen. Politieagenten voorzien van helm, kogelwerend vest en de MP5 bewaken het gehele stationsgebied. Verschillende politiekorpsen rouleren over de dag tot het begin van de avond.

Bij crises kan er altijd een beroep gedaan worden op Defensie. Even na 1800 uur komen 80 militairen bij het station aan. Het personeel van het 44 Pantserinfanteriebataljon ‘Johan Willem Friso’ draait mee in deze oefening. Reizigers zien het aan. Sommigen vragen wat er gebeurt, anderen mompelen iets over ‘gevaarlijk’ waarbij ze doelen op de HK’s en Colts. Gelukkig reageert de meerderheid positief en ziet men het nut en de noodzaak in van zwaarbewapende militairen en politieagenten in de moderne tijd vol ‘verwarde’ mensen. En lopen ze met een grote boog er omheen.

Het is interessant om het verschil in benadering te zien en in de werkwijze bij deze crisis. De militairen die consequent de 360 bewaken en continu scherp blijven en alles zien. De agenten die op het eerste gezicht relaxter zijn en meer oog hebben voor het gedrag van burgers. Alleen dit verschil maakt het samenwerken in de oefening al de moeite waard.

Halverwege de avond brengt Burgemeester Bolsius een verrassingsbezoek aan het stationsgebied. Alle aanwezigen bereiden zich voor op de komende nacht. De oefening duurt tot donderdagmiddag 1400 uur. Nog niemand weet wat hen te wachten staat. Langzaam wordt het donker.

Foto’s

Met de onderstaande foto’s krijg je een indruk van de samenwerking van Politie en 44 Painfbat op het Stationsplein, het Mondriaanplein en in de stationshallen. De activiteiten van het Mariniers Advanced Search Team en de EODD waren (jammer genoeg maar begrijpelijk) buiten het bereik van de lenzen.