John van den BoogaartOefeningen

RhinoRecovery 2015

In de week van 24 september vond de oefening Rhino Recovery 2015 plaats op Oirschotse heide en basis

Donderdag 24 september was RR2015 in volle gang en was ik aanwezig om dit vast te leggen. RhinoRecovery 2015 is een grote bergingsoefening georganiseerd door de 13e lichte brigade en is een samenwerking tussen Nederland en België. Overal in het veld lagen voertuigen in kuilen, greppels, in het water of gewoon op zijn kant. Deze voertuigen moesten dan door diverse eenheden geborgen worden. Veelal werden er DAF YBZ3300’s gebruikt.

In de genieput achter de basis stond een YPR 765 als bergobject opgesteld. Op de heide en in de bossen lag een DAF 4tonner op zijn kant welke ze met 2 YBZ’s aan het rechtzetten waren. Naast de DAF als bergobjecten werd er een M113, 2x een YPR765, een PRTL en een Leopard 1 gebruikt.

De PRTL stond bij mijn aankomst langs de kuil, niet veel later kwam er een Leopard 2 berger (Buffel) die de PRTL in de kuil duwde zodat hij ondersteboven kwam te liggen. Later die dag zou hij door een YBZ geborgen worden. De YPR en Leopard 1 bleven tijdens mijn bezoek helaas onaangeroerd. Deze werden als oefenobject voor de avondbergingen gebruikt.