John van den BoogaartOefeningen

Treinladen Bison Bohemian

Donderdag 25 september 2014 vertrok er een trein beladen met voornamelijk de geneeskundige troepen naar Tsjechië voor de oefening Bison Bohemian.

Een FTX , genaamd Bison Bohemian , is van 26 sept tot 5 november in Hradiste, Tsjechië. Het treinladen begon om 08.00 in de ochtend en rond 13.00 is het weer voorbij. De voertuigen komen meestal zelf rijdend vanaf Havelte naar Steenwijk en stellen dan eerst op het afgesloten platform op. Daarna rijden ze in volgorde de trein op waar ze stuk voor stuk gezekerd worden voor de reis.
Het geheel is een secuur werkje waarbij de chauffeurs niet veel speling hebben om te manoeuvreren op de wagons. Elk voertuig wordt compleet begeleidt door diverse militairen die continu de chauffeurs signalen geven om te corrigeren. Zeker met brede voertuigen zoals de genietanks is het een mooi schouwspel.

Alle voertuigen gaan in de juiste volgorde de trein op al was het bij deze belading niet geheel volgens plan verlopen. Toen alles op de trein stond kwam er nog een YBZ3300 aan gereden die ook nog mee moest, dus er moest weer extra gerangeerd en geschoven worden. Na kort overleg werd de wagons met de YPR’s los gekoppeld en de wagons met vrachtwagens werd teruggereden naar het laadplatform. Hier werd de laatste YBZ3300 alsnog geladen, maar eerst moest er 1 DAF YAP met aanhanger achteruit van de trein afrijden om ruimte te maken voor de YBZ. Maar ook dit was geen probleem voor de mannen van 43mechbrig. Nadat de wagons met de YPR’s weer waren aangekoppeld kon de trein eindelijk op weg naar Tsjechië.

Materiaal: DAF, MB, YPR
Personeel: 45 Painfbat RIOG, 43mechbrig, 43 geneeskundige Cie
Locatie: Steenwijk, station.