Minimi Machinegeweer

De Minimi (mini mitrailleuse) is een licht machinegeweer dat in gebruik is bij de infanterie-eenheden (voetsoldaten) van de landmacht. Het wapen verschiet munitie van 5.56mm.

Specificaties

  • fabrikant: FN Herstal (Fabrique Nationale)
  • lengte: 914 millimeter (met uitgeschoven kolf), 766 millimeter (met ingeschoven kolf zonder hydraulische buffer)
  • gewicht: 7,1 kilo (7,22 kilo met hydraulische buffer)
  • kaliber: 5.56mm (standaard NAVO-patroon 5.56x45mm)
  • vuursnelheid: 700-1.000 schoten per minuut
  • bereik: maximale effectieve dracht 800 meter
  • in gebruik bij: Koninklijke Landmacht

Gebruik Minimi

De Minimi is door zijn hoge vuursnelheid van 700 tot 1.000 schoten per minuut bij uitstek geschikt om aanvallen van groepen infanteristen af te slaan. Of om dekkingsvuur te geven aan eigen (aanvallende) troepen.

Bandgevoed

De Minimi is in principe een bandgevoed machinegeweer en de patronen zitten dus in een band in plaats van een magazijn. Het wordt gevoed door een 100-schots patroonbandtas of door een 200-schots patroonbandhouder. Het wapen kan echter ook de 30-schots patroonmagazijnen van de Colt C7/C8 verschieten. Het is gemakkelijk te onderhouden en de loop kan binnen 6 seconden worden verwisseld.

Andere organisatie

De komst van de Minimi zorgde (in veel gevallen) voor een andere organisatie van infanteriepelotons. Een peloton (24-30 militairen) had tot dan meestal 2 of 3 MAG-mitrailleurs, bediend door 2 man. De lichtere Minimi is een individueel wapen. Een sectie van 8-12 man heeft in veel gevallen de beschikking over 2 Minimi’s.

Het wapen werd in de vroege jaren ’80 van de vorige eeuw ontwikkeld door FN Herstal. De Minimi staat inmiddels bekend om zijn grote betrouwbaarheid.

[Bron tekst: Ministerie van Defensie]