Air Interdiction

« Back to Glossary Index

Air Interdiction (AI) is het vertragen, ontregelen of uitschakelen van vijandelijke grondtroepen voordat deze effectief kunnen worden ingezet. Dit gebeurt op relatief grote afstand van eventuele eigen (grond-) troepen. Deze missie vereist daarom normaliter geen verregaande integratie van lucht- en grondeenheden. Air Interdiction heeft over het algemeen meer effect bij operaties tegen een reguliere militaire tegenstander met grote aanvoerlijnen, dan bij operaties tegen irreguliere tegenstanders. Die zijn voor hun operaties vaak minder afhankelijk van grootschalige aanvoer van materieel en personeel.

AI wordt traditioneel ingezet op vooraf bepaalde doelen. Echter, het moderne operatiegebied is meestal dynamisch. Hierdoor komt het steeds vaker voor dat AI plaatsvindt op doelen die niet voorafgaand aan de missie zijn gepland. Informatie over een doel wordt doorgegeven als het vliegtuig al in de lucht is. Eigen SOF eenheden die diep in het voorterrein opereren kunnen assisteren in het lokaliseren en selecteren van (mobiele) doelen.

Door het bereik kunnen Nederlandse jachtvliegtuigen AI uitvoeren tot diep in het achterland van de tegenstander. Hun geleide wapens treffen vanaf grote hoogte nauwkeurig het doel. Jachtvliegtuigen zijn vanaf grotere hoogte onkwetsbaar voor luchtafweergeschut en klein kaliber wapens. Daarom worden AI missies in de regel vanaf middelbare hoogte uitgevoerd. F-16s zijn op deze hoogte kwetsbaar voor vijandelijke raketsystemen (SAMs). De zelfbeschermingsmiddelen aan boord van het vliegtuig (bijvoorbeeld de radarstoorzender) en het gecoördineerd optreden met coalitievliegtuigen biedt hier enige bescherming tegen.

Bosnië

Tijdens de NAVO Operatie Deliberate Force boven Bosnië vielen Nederlandse F-16s verschillende AI-doelen van de Bosnische-Serven aan. Ze schakelden onder andere munitiedepots en militaire C2 structuur uit, om zo het militair vermogen van de tegenstander te beperken en de ‘veilige gebieden’ in Bosnië veilig te stellen. De operatie droeg in belangrijke mate bij aan de totstandkoming van het Dayton vredesakkoord.

Apache

De Apache kan worden ingezet voor AI indien de doelen zich relatief dichtbij bevinden. Door de combinatie van de lage hoogte van opereren, de sensoren en de crew van twee vliegers, kan de Apache goed worden gebruikt om doelen waarvan de precieze locatie niet bekend is op te sporen en uit te schakelen.

Meer lezen

Bovenstaande tekst is afkomstig van de “DP-3.3 Nederlandse Doctrine voor Air & Space Operations”. Dit document beschrijft de verschillende vormen van de oorlogvoering in en vanuit de lucht. En benoemt de randvoorwaarden voor succes.
Een andere vorm van ondersteuning vanuit de lucht is de Close Air Support.

 

« Terug naar de Woordenlijst