Flare

« Back to Glossary Index

Een flare is infrarood tegenmaatregel (‘infrared countermeasure‘) die door een vliegtuig of helikopter wordt gebruikt om zich te beschermen tegen een warmtezoekende/hittezoekende raketten.

Flares zijn meestal samengesteld uit een pyrotechnische materiaal op basis van magnesium of een ander heet brandend metaal. De brandtemperatuur is gelijk aan of warmer dan de temperatuur van de motoruitlaat. Het doel is om de infraroodgeleide raket de warmtesignatuur van de flare te laten zoeken in plaats de warmte vanuit de motor.

Tegenwoordig worden de warmtezoekende raketten geavanceerder: ze worden beter in staan om het verschil te zien tussen een flare en het toestel. Daarom worden er continu andere vormen van flares en flare-materiaal gemaakt. Een artikel in The Drive geeft een mooi inzicht in de soorten flares en de kosten hiervan. Tegenwoordig zijn er ook elektronische en op laser gebaseerde infrarood tegenmaatregelen.

Flares worden vaak gebruik in vliegshows als ‘extra’ effect.

Met flares kunnen ook lichtpatronen worden ook bedoeld:

  • Lichtpatronen die ’s nachts aanvalsdoelen (Target Marking Flares) of het gevechtsveld in het algemeen verlichten;
  • Lichtpatronen die de veranderde aanvliegroute van een vliegtuig aangeven.
  • Lichtpatronen – bijvoorbeeld hand of para flares – die bij dag- en nachtoptreden de eigen locatie – zoals het landingpoint – positief identificeren; bij optreden in duisternis werken lichtpatronen echter ook verblindend op nachtzichtapparatuur en piloten.