Marstempo

« Back to Glossary Index

Het marstempo is de snelheid waarop er (onder andere) gelopen of gemarcheerd wordt. In de handleiding ‘ Exercitie voor de Krijgsmacht’  wordt het marstempo van Defensie beschreven: 112 passen per minuut. Althans, voor de gewone pas.

We quoten:

Tempo en uitvoering van de verrichtingen

  1. De verrichtingen worden uitgevoerd in het tempo van de ‘gewone pas’: zijnde 112 passen, bewegingen of (wapen)handelingen per minuut, elk één tel durend. (1) ‘De looppas’ wordt uitgevoerd in het tempo van 180 passen per minuut. (2) ‘De langzame pas’ wordt uitgevoerd in het tempo van 70 passen per minuut.
  2. Om het juiste tempo tijdens het marcheren aan te geven kan er door de commandant geteld worden, bijvoorbeeld: ’links-rechts-links-rechts’ of ’links-twee-drie-vier’. Ter controle is het raadzaam om een metronoom (tempometer) te gebruiken.
  3. Het meetellen tijdens de uitvoering (1, 2, 3, 4), alsmede het instrueren in bewegingen of stappen dient binnen elke eenheid (groep/peleton) op gelijke, functionele wijze te gebeuren i.v.m. de eventueel latere compagnies- of bataljonsexercitie.

112 Stappen per minuut klinkt als volgt:

Internationaal

We hebben het hierboven over het Nederlandse marstempo. Internationaal zijn er verschillen. Het gewone Engelse marstempo (de ‘quick time’) is 116 passen per minuut (met uitzondering voor het ‘rifle regiment’ die 140 passen per minuut doet).
Het gewone Duitse marstempo is eveneens 112 passen per minuut. Australië doet 116, de US en Canada doen 120. Dezelfde soort snelheidsverschillen doen zich ook voor bij de langzame pas (‘slow march’) en de looppas (‘double march’).

Snelheid

In een tabel de snelheid die hoort bij het marstempo. Voor de lengte van de pas houden we opnieuw de standaard aan. In Nederland 75cm, in Groot Brittannië 76cm.

PassenSnelheid
1125,04 km/u
1165,29 km/u
1205,47 km/u
1406,38 km/u

De uitdaging: probeer eens met 140 passen per minuut te lopen of te marcheren zonder te rennen!

« Terug naar de Woordenlijst