OSINT

« Back to Glossary Index

Op het internet, staat veel interessant nieuws. Het zoeken en selecteren van deze informatie uit openbare bronnen noemen we OSINT (Open Source Intelligence). In het Nederlands wordt het ook ‘Internet rechercheren’ genoemd.

OSINT in onze praktijk

Voor DefensieFotografie is OSINT een van de bronnen waar we onze informatie uit halen. We doen dat betrekkelijk eenvoudig door openbare bronnen op het internet te volgen. Denk dan aan websites als van Defensie, berichten op Facebook en berichten op Twitter. De echte ‘intelligence’ komt door het samenvoegen van de informatie uit de verschillende bronnen.

Bronnen rond Nederland

Kijk dagelijks op Internet en je kunt je voeden met informatie over de Nederlandse defensie. Een paar suggesties:

Huh? Is dat dan OSINT? Heel plat gezegd voldoet het wel aan de definitie. Interessant wordt het pas wanneer je stukjes informatie uit het ene bericht gaan combineren met het andere bericht. Want achter verschillende nieuwsbronnen zitten vaak verschillende mensen die allemaal een puzzelstukje naar buiten brengen. Doordat we er een puzzel van leggen wordt het pas echt interessant en zie je verbanden ontstaat.

Wat DefensieFotografie doet rond OSINT is relatief eenvoudig en kleinschalig. Je kunt je echter voorstellen dat OSINT ook professioneel toegepast wordt door inlichtingendiensten. Ondersteund met de juiste software zoeken zij echt naar puzzelstukjes. Wie is de leidinggevende van een bepaalde eenheid, wat weten we van hem en hoe kunnen we hem chanteren? Zo maar een vraag die je met OSINT op kunt lossen. Informatie? Of desinformatie? Het kan allemaal.

In Nederland is rond het thema informatie op 20 november 2020 het Wapen van de Informatiemanoeuvre opgericht. Het wapen bestaat uit het Korps Inlichtingen en Veiligheid (I&V) Prinses Alexia en het Korps Communicatie en Engagement (C&E) Prinses Ariane.

Bronnen wereldwijd

OSINT geeft ook een mooi beeld van wat er gebeurd in het algemeen met het defensiethema. In het bijzonder over de conflictgebieden in de wereld. Voor de geïnteresseerden een paar links naar gerespecteerde bronnen.

https://twitter.com/OSINT_1
Een Nederlandse bron met veel internationaal nieuws. Iedere dag meerdere waardevolle tweets.

https://twitter.com/OSINT_1/status/1374667644419383301

https://twitter.com/CalibreObscura
Veel nieuws over het Midden Oosten en de wapenhandel; video’s afkomstig van de verschillende strijdgroepen in dat gebied. Hij laat zien hoe basaal de strijd met de AK-47 wordt uitgevochten versus het gebruik van moderne hulpmiddelen (als NVG) door de strijdgroepen.
Heb je er al een keer bij stilgestaan wat een raketwerper kost in de illegale markt?

https://twitter.com/Global_Mil_Info
Militaire ontwikkelingen wereldwijd.

Operations Security – OPSEC

En dan is er natuurlijk nog de tegenhanger van OSINT. Deze heet OPSEC wat staat voor Operations Security. Daarbij gaat het juist om het beschermen van gegevens. Zodat die niet kunnen worden gegroepeerd om een ​​groter geheel te geven. OPSEC is de bescherming van kritieke informatie die als missie essentieel wordt beschouwd door militaire commandanten, hogere leiders, management of andere besluitvormingsorganen.

DefensieFotografie heeft er zelfs een pagina aan gewijd. Het is de reden waarom we gezichten en naamlinten met regelmaat onzichtbaar maken. Bewust.

Voorbeelden van OSINT

Wat was er eind maart 2021 in het nieuws? Via de openbare bronnen komen we er achter waar een Amerikaanse oefening zich in Nederland gaat afspelen, er drie Russische schepen over de Noordzee varen, de Spike een effectief wapen is en de Chinezen doorgaan met hun offensieve politiek.

Nederland – Eygelshoven

Het complex Army Prepositioned Stocks Eygelshoven (APS-E) gaat fors uitbreiden. In het gelinkte artikel geeft de minister aan dat het depot bij de komende oefening Defender 21 een rol gaat krijgen.

https://twitter.com/MinBijleveld/status/1374683781727186946

Noordzee

De Russen kwamen weer even langs. Het ging hierbij om 2 landingsschepen van de Ropucha-klasse (Alexander Otrakovskiy en Konopoga) en sleepboot van de Project 712 Sliva-klasse (Vikr). De begeleiding was door de Zr. Ms. Van Speijk.

Armenië – Azerbaidzjan

Azerbeidzjan gebruikt in de strijd om Nagorno Karabach de Spike. De film toont hoe effectief het wapen is tegen gronddoelen. Ook Nederland heeft de Spike (opvolger van de Gill) in gebruik.

Zuid-Chinese Zee

In een artikel in Trouw wordt beschreven hoe de Chinezen hun invloed in de Zuid-Chinese Zee nog steeds uitbreiden. Tot ergernis van (in ieder geval) de buurlanden. Een aantal Westerse landen benadrukken dat het om internationale wateren gaat. Er lopen scheepvaartroutes door het gebied die belangrijk zijn voor de handel met Japan, Zuid-Korea en China. Later dit jaar vaart waarschijnlijk een Brits eskader samen met de Zr. Ms. Evertsen, door de Zuid-Chinese Zee naar Japan.

Zeker 200 Chinese schepen liggen er bij het Whitsun-rif, 300 kilometer ten westen van het Filippijnse eiland Palawan. Volgens Peking zijn het vissersschepen, maar vissen doen ze niet. Waarom die schepen daar dan liggen? Het lijkt er sterk op dat ze deel uitmaken van Chinese milities, die door Peking worden gebruikt om de invloed op zee te vergroten zonder direct oorlogsschepen in te zetten.

« Terug naar de Woordenlijst