VLET

« Back to Glossary Index

Voorste lijn eigen troepen, vordere Linie eigener Truppen, forward line of own troops (FLOT), front en première ligne.

Schema Battlefield Organization TM 100-15
Schematische weergave Battlefield Organization. Bron: TM 100-15 US Army

De denkbeeldige lijn op het lineair gevechtsveld die wijst op de actuele voorste posities van eigen troepen (van landstrijdkrachten) tijdens een militaire actie. In de regel is de lijn bij staven ingetekend op een stafkaart met oleaat. Zeer beknopt ook: de lijn tussen eigen troepen en vijand.

De voorste posities zijn vaak die van Special Forces, verkenningseenheden en/of voorwaartse waarnemers. Het verloop van de VLET dient met name door deze eenheden zo exact mogelijk te worden gemarkeerd en wijzigingen tijdig doorgeven, bijvoorbeeld voor het:

  • coördineren van verschillende vormen van vuursteun
  • kiezen van correcte posities voor eenheden
  • mogelijk maken van het beweeglijk gevecht

Het verloop van de VLET kan onder andere worden onderkend door het waarnemen van troepenbewegingen en -concentraties én de aan- of afwezigheid van ‘high-value targets’.

Het gebied van verantwoordelijkheid (area of responsibility) van eigen troepen ligt zowel aan eigen als vijandelijke zijde van de VLET, begrensd door vakgrenzen.

Geneeskundige inrichtingen role 1 en 2 worden afhankelijk van de positie van de VLET én de afstand van de VLET tot de vijand verplaatst.

[Bron: Boekje Pienter]

« Terug naar de Woordenlijst