Jaren 80Martin Bos

1993: De Russian Knights komen

Drie-en-een-half jaar na de val van de Berlijnse Muur waren Russische vliegtuigen nog een bijzonderheid in West Europa. De verrassing was groot toen bekend werd dat het Russische demonstratieteam ‘Russian Knights’ naar Nederland zou komen.

Russian Knights

Het demonstratieteam Russian Knights maakt deel uit de van de Russische luchtmacht. Het team is opgericht op 5 april 1991 op de Kubinka Air Base als een team van zes Sukhoi Su-27’s. Het was ooit het eerste Russische team dat optrad buiten de Sovjet-Unie in 1991 toen ze vloog in Polen in in het Verenigd Koninkrijk.

In 1993 was het de beurt aan de vliegbasis Leeuwarden om daar de Russian Knights te verwelkomen. Op 18 april vertrokken twee Su-27 Flankers samen met een Il-76 Candid. Het team vloog vanaf Kubinka naar de voormalige Russische vliegbasis Damgarten Pütnitz. Na een overnachting vloog men door naar Leeuwarden.
Voor de gelegenheid is er Russische zendapparatuur bij de verkeerstoren geïnstalleerd omdat de bezoekende toestellen geen gebruik maken van de voor Nederland gebruikelijke frequentiebanden. Daarnaast was er een Russisch sprekende luchtverkeersleider omdat de piloten de Engelse taal maar beperkt machtig zijn.

Het bezoek vindt plaats in het kader van de Dutch Weapon Instructor Course (DWIC). Een opleiding voor instructeurs waar meerdere landen aan meedoen. Voor Nederlands krijgen acht wapeninstructeurs hun opleiding in nieuwe gevechtstactieken door voor een deel zijn opgedaan in de Golfoorlog. De instructeurs moeten later hun kennis overdragen op de andere piloten van de luchtmacht. De opleiding is tegenwoordig bekend de FWIT.

Generaal-majoor W. Breeschoten, chef operaties van de Koninklijke Luchtmacht, maakt tijdens het bezoek van de gelegenheid gebruik om mee te vliegen in de Flanker. Zijn Russische collega luitenant-generaal Nikolai Antoshkin mocht een vlucht maken met een Nederlandse F-16.

En de 21ste mogen wij het vliegveld op voor het maken van de foto’s. Vlak voordat men weer terug vliegt.

Andere gasten

Aan de DWIC nemen ook Amerikaanse F-15 Eagles en Britse Tornado’s deel. Wij zien alleen de Duitse Phantoms en de Britse Hawks. En niet te vergeten de Cessna van de Rijkspolitie.

En natuurlijk de gastheren

Het 322 en 323 squadron vliegen met de F-16 vanaf Leeuwarden. Daarvoor vloog men met de F-104 Starfighter. En daarvoor met de Hawker Hunter. We zien ze allemaal. Met de F-16 J-215 in een schitterend kleurenschema naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van 322 squadron.