First Aircraft Arrival: F-35!

Op donderdag 31 oktober 2019 arriveerde de eerste F-35 van de Koninklijke Luchtmacht op Nederlandse bodem. Deze keer niet voor een belevingsvlucht of een testvlucht gecombineerd met de Luchtmachtdagen.

Deze F-35 blijft voorgoed. Hiermee is de overgang van F-16 naar F-35 officieel ingezet. Een historisch moment in de geschiedenis van de Koninklijke Luchtmacht.

40 jaar geleden: de F-16

De komst van de F-16, veertig jaar geleden, werd groots gevierd door zowel de Koninklijke Luchtmacht als de Nederlandse bevolking. Net zoals in 2016 gebeurde op de Vliegbasis Leeuwarden voor de F-35, was op de Open Dag van 1977 half Nederland komen kijken naar de F-16.

Vandaag de F-35

In de herfst van 2019 is het voor het eerst weer geweldig weer. De strak blauwe lucht geeft aan dat het een geweldige dag gaat worden.
De Koninklijke Luchtmacht pakt groots uit. Eens in de 40 jaar een ‘First Aircraft Arrival’ van het gevechtvliegtuig. En wie weet hoe lang de F-35 mee zal gaan? Komt er straks nog een opvolger als bemand toestel?

Druk

Op de basis zijn twee grote tribunes gebouwd voor het komende spektakel. De ene tribune is voornamelijk gevuld met militairen en de burgers die een rol hebben gespeeld in de komst van de F-35. Onder hen de Minister van Defensie en de Staatssecretaris van Defensie. Op de andere tribune zitten voornamelijk burgers. Bijvoorbeeld uit de omliggende dorpen zodat men met eigen ogen kan zien wat er de komende jaren over zal komen.

Uiteraard waren er de nodige speeches. Vanaf een klein podium houdt de Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser de eerste speech (“het mooiste geluid van de wereld” en “Het is ’the sound of freedom’“).
Ze wordt gevolgd door de commandant Luchtstrijdkrachten generaal Dennis Luyt (“Het toestel gaat ons in de Champions League brengen“, “De quarterback en spelbepaler die met airpower het team in staat stelt te winnen. Onze tegenstanders verslaan op basis van ongeëvenaard overzicht.“) en door de basiscommandant kolonel Arnoud Stallmann (“een dag van trots voor de vliegbasis, die voortaan een straaljager van de zogeheten vijfde generatie huisvest.“).
De burgemeester van Leeuwarden, Sybrand Buma, benoemd het belang van de vliegbasis (“Defensie en Leeuwarden horen bij elkaar. Het is qua grootte de zevende werkgever van Leeuwarden en de mensen van de vliegbasis voelen zich thuis in de gemeenschap.“).

Flypast

Ineens is het dan zo ver. Met donderend geraas komt de F-35 met registratienummer F-009 voor de eerste keer over het veld. Om het daarna nog een keer in formatie over te doen met een Spitfire, een Hunter en een F-16. Jammer dat we geen vliegende Starfighter meer hebben.

Nat welkom

Na de landing wordt het toestel traditiegetrouw onthaald door de brandweer. En waar het normaliter een waterboog is, kwam er nu schuim uit het waterkanon.
Hoe dat kan? De landing van de F-35 werd vertraagd door een plotselinge voorzorgslanding van een F-16 van de Vliegbasis Volkel. Het toestel had rook in de cockpit gekregen. En deze landing betekende dat de brandweer plotseling toch in actie moest komen om deze landing te begeleiden. Waarschijnlijk is iemand vergeten om het systeem weer op ‘water’ om te zetten.

Warm welkom

Maar ondanks het schuimige foutje was het warme welkom niet minder. Eerst mochten de politieke- en defensie-top de vlieger verwelkomen. Daarna was het de beurt aan de 2200 mensen van de tribunes.

Schoonmaken

Daarna aan de brandweer de eer om de schuimlaag weer van het toestel te verwijderen. En terwijl de bezoekers langzaam afscheid nemen, de speciale genodigden zich opmaken voor het diner, genieten de laatsten nog even van het starten van het toestel en de schuimwolken.

Mooi

En dan gaat de zon langzaam onder. Op het platform blijft de F-35 achter.
Mooie lijnen, mooie vormen. Een mooi toestel. En een goed toestel dat nog jaren voor de Koninklijke Luchtmacht goed werk zal verrichten voor wereldwijde vrede en veiligheid.