Groot Heidekamp

Groot Heidekamp (of in het Duits Gross Heidelager) is een unieke manschappenlegering uit de tweede wereldoorlog.

Voor de Luftwaffe was de Fliegerhorst Deelen een vliegveld voor voornamelijk nachtjagers. Het vliegveld lag zeer strategisch, op de route van de bombardementsvluchten naar Duitsland. Vlakbij lag de Grossraum-Gefechtsstand, het hoofdkwartier 3e Jagd-division Luftwaffe in de enorme, nog bestaande Diogenesbunker.

De militairen verbleven in twee dorpjes ten zuiden van het vliegveld. Onopvallend vanuit de lucht, lijkend op kleine Nederlandse dorpjes met boerderijen. De officieren verbleven in Klein Heidekamp, de manschappen in Groot Heidekamp.
Alleen lijkend op dorp! Want de gebouwen waren allen scherfvrij. Dikke muren met aan de buitenkant keurige bakstenen. Mooie luiken die voor de ramen konden. Luiken die op afstand op hout lijken, van dichtbij blijken ze lasnaden te hebben, ze zijn van metaal!

Aan het einde van de tweede wereldoorlog waren de gebouwen nog grotendeels intact. Omdat het gebied al die tijd van Defensie is gebleven (tegenwoordig ligt Groot Heidekamp op de Oranjekazerne), bestaan veel gebouwen nog. Groot Heidekamp is tegenwoordig opgenomen in het monumentenregister, complex 529576.

Van binnen zijn de meeste gebouwen gerenoveerd. De binnenfoto’s in de onderstaande serie zijn van Gebouw 16. Het gebouw was vroeger een legeringsbarak. Tegenwoordig is het gebouw de ‘Hotelaccommodatie Schaarsbergen’ van de Oranjekazerne.