Martin BosNieuws

31 Nieuwe rode baretten

“Air Assault!”

Zo klonk het vanochtend uit de kelen van 31 nieuwe Rode Baretten. Uit handen van de brigadecommandant ontvingen de militairen van de 11 Luchtmobiele brigade na het afronden van een van de zwaarste opleidingen van de krijgsmacht de felbegeerde rode baret.

23 Weken geleden gingen er 73 man op. Geen vrouwen deze keer. Na weken van trainen en vormen door het kader bereikten er 31 de eindstreep. Waarbij de eerlijkheid gebied te zeggen dat 8 ‘verliezers’ direct al tijdens deze opleiding gingen voor de elementaire commando opleiding.

Vannacht

Voorafgaand aan de baret-ceremonie op de Oranjekazerne verzamelden de militairen zich op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek.
Militairen met fakkels vormen tussen de graven een diagonaal richting het monument. In het pikkedonker komen de cursisten aan. De Aalmoezenier majoor Pieter Visscher houdt een toespraak. Over de gevallenen op dit ereveld en de gevallen Rode Baretten uit de moderne tijd; gevallen in Bosnië, Irak en Afghanistan.
Een fakkel markeert het graf van de vorig jaar herbegraven John Joseph Kennel. De groepsoudste en -jongste leggen een krans bij het monument. De doedelzakspeler, de ‘Last Post’ op trompet en de minuut stilte zijn elk op hun eigen manier indrukwekkend.
In 20 minuten wordt de gehele ceremonie doorlopen. De aanwezige genodigden vertrekken, de militairen maken zich klaar voor hun eindmars: 25 nachtelijke kilometers op weg naar de kazerne.

Vanochtend

Kwart voor acht. De 31 mannen die vannacht op de begraafplaats vertrokken, zijn er allemaal nog bij. Terwijl de familie zich op de kazerne verzamelt, staan ze om de hoek te wachten.
Even voor 8 uur beginnen de Dutch Military Pipes en Drums ‘Falcon Guards’ te spelen. De groep loopt de oprijlaan naar de Oranjekazerne op, door de poort en wordt omgeven door (luid applaudisserende) familieleden en militairen.

En dan begint de ceremonie op de appelplaats. Iedereen heeft er naar verlangd, niet in het minst de mannen die net nog 25 kilometer hebben mogen marsen, de afgelopen week maar een paar uur slaap gehad hebben, uitdagingen met zichzelf en de groep hebben doorstaan.
Een aantal mooie speeches waarbij zeker stilgestaan wordt bij de aanslagen van de laatste tijd, het belang van een goede krijgsmacht en het werk van 11 Luchtmobiel om de wereld veiliger te maken.

De rode baretten

En dan eindelijk is het zover: de baretten worden uitgereikt. Felicitaties. Onder andere van de Brigadegeneraal Matthijssen en de commandant van de Division Schnelle Kräfte. De oude baretten worden tegen de grond gesmeten, de nieuwe vol trots en na het roepen van “Air Assault” opgezet. Even vergeten de mannen de ontberingen van de afgelopen week.
De families staan ondertussen te popelen om hun kinderen en geliefden te omhelzen en te feliciteren. Maar nog even eerst: de bierceremonie!