Martin BosOefeningen

Oefening Bevo Seal

Bevo Seal

Van 11 tot en met 15 april 2016 oefenen Rode Baretten van de Landmacht in de gemeente Dordrecht en omgeving in de bevoorradingsoefening Bevo Seal.

De militairen van de 11 Bevoorradingscompagnie van de Luchtmobiele Brigade komen uit Schaarsbergen en zijn gespecialiseerd in logistieke operaties. Tijdens de oefening worden verschillende aspecten van dit soort militaire operaties beoefend. De militairen beoefenen bijvoorbeeld de verplaatsing van goederen in konvooien via de openbare weg, bouwen een tijdelijke logistieke basis op de parkeerplaats “Ark van Noach’ aan de Maasstraat.

De oefening Bevo Seal vindt grotendeels plaats buiten oefenterreinen. Missies in Bosnië, Irak en Afghanistan hebben uitgewezen dat de militairen het merendeel van hun taken uitvoeren tussen, voor en samen met de bevolking. Door ook op deze manier te oefenen benaderen we de werkelijkheid van een militaire inzet waar dan ook ter wereld.

Hieronder een selectie van de foto’s gerangschikt per oefendeel.

Wakker worden

De oefenvijand vuurt vanaf het dak vak het regiokantoor met de Panzerfaust3 en de MAG op het basiskamp. De QRF (Quick Reaction Force) verlaat het basiskamp, gaat zoeken naar de vijand. De verdiepingen in het gebouw worden heel secuur kamer voor kamer veilig gesteld. De vijand heeft snippers van informatie achtergelaten, informatie die van belang kan zijn voor door het QRF-team veiliggesteld.

 

Het basiskamp

Het konvooi is te laat op het afgesproken punt. Terug naar Dordrecht Noord voor het basiskamp. Zeer sympathieke ontvangst door de mensen van de eenheid (en de sectie communicatie in het bijzonder). Mooie voorlichting gehad en de ruim de tijd voor foto’s.

 

Oosthaven

Meestal vervoert de bevoorradingscompagnie over de weg. Speciaal voor deze oefening waren er wat boten van de genie geleend. Waarom altijd over de weg in een land met veel waterwegen? Ideaal om ook deze manier van bevoorraden te oefenen.

 

Overslag

Twee konvooien met Scania’s komen elkaar tegen. De lading moet van de ene vrachtwagen naar de andere. Het gehele parkeerterrein is een mix van vrachtauto’s, personenauto’s (want we staan op de parkeerplaats van de Makro) en zeer verbaasde burgers.
Opnieuw blijkt dat Nederland niet meer gewend is aan militairen in het straatbeeld. Militairen. Met wapens… De verbazing slaat om in respect wanneer er uit onverwachte hoek het vuur op de overslag wordt geopend. Professioneel nemen de aanwezige militairen hun positie in. En opnieuw wordt het gebied snel en doeltreffend nagelopen. De vijand bleek alweer gevlogen.