John van den BoogaartOefeningen

Eagles in opleiding op de Boxer GNGP

Eagles

De Eagles, Charlie compagnie van het 42ste painfbat Limburgse jagers, zijn vorige week gestart met hun opleiding/omscholing op de Boxer.
Voertuigcommandanten en de bemanning leren in deze 8 weken diverse facetten van het vak. Onder andere het groepsoptreden met de Boxer, camoufleren, verplaatsen, uitgestegen aanvallen enz. De Eagles zijn de laatste compagnie van het 42ste  die hun Boxer in ontvangst nam. In april liepen we een dag mee met de “Bulldogs” Bravo cie die als eerste cie de primeur had in Nederland. De Bulldogs zijn inmiddels weer terug uit Litouwen met de Boxer en de “Ganzen” A-cie heeft enkele weken geleden hun opleiding afgerond en nemen de plaats in van B-cie in Litouwen. Volgend jaar start het 17e painfbat met hun opleidingen.

IG-IGV-3

11 oktober mochten we weer een dagje meelopen met de IG-IGV-3 (Instructiegroep-gemotoriseerde infanterie) olv de SMI Remko. Als burger suizen je oren s’ avonds nog na, niet enkel van het schieten maar ook van de vele afkortingen die je overal meekrijgt. Je krijgt er wel een beetje gevoel voor maar probleemloos volgen gaat nooit gebeuren. 

Voorbereiding en in- en uitstijgdrills

’s Morgens om 8.00u werden op de basis de voertuigen gereed gemaakt. Camo-netten werden gereed gemaakt, alles wat blinkt, reflecteert of niet groen is werd afgeplakt en gemaskeerd.
De voertuigcommandanten krijgen ondertussen uitleg van de sgt-1 op een flipover, met wederom tal van mooie afkortingen die ik nog niet ontcijferd heb, waarna ze de ontvangen info weer overdragen aan de bemanning.
Rond 10.30u gingen we met 8 Boxers de heide op waar de in- en uitstijgdrills geoefend werden. Eerst droog, daarna met vuur. Hierbij komt de Boxer aan rijden en nadat hij tot stilstand is gekomen gaat de achterklep open. De 6 infanteristen, inclusief de commandant, stijgen uit. Ieder hebben ze een vaste plek in de Boxer en na het uitstijgen nemen ze ook elk hun eigen vuurpositie in tot iedereen is uitgestegen. Minimischutters als eerste zodat die alvast veel vuur kunnen geven. Als de rest eruit is wordt er weer ingestegen in de tegenovergestelde volgorde en begint het weer opnieuw. De komende weken zal dit nog veel herhaalt worden tot het een probleemloze routine wordt. 

Camouflage-oefening

Na de lunch stond de middag in het teken van camoufleren van de Boxer. Alle Boxers zochten een opstelplaats in de bosrand en ze kregen een half uur om hun voertuig te camoufleren. Eerst voor statisch kort, daarna statisch lang. De Boxer wordt eerst maar gedeeltelijk ontnomen aan het zicht. De gehele bovenzijde blijft zichtbaar, het RCWS (Remote Controlled Weapon Station) dus ook. Voor een korte pitstop voldoende, maar als je langer wilt/moet blijven staan wil je beter aan het zicht ontnomen zijn. 
Er werd dus een groot net boven en voor de Boxers gespannen waardoor je niet meer ziet wat voor voertuig er precies staat. Een aantal voertuigbemanningen slaagden er goed in om hun Boxer aan het zicht te onttrekken zodat je erg dichtbij moest staan om de vorm van een Boxer te herkennen.