John van den BoogaartOefeningen

RhinoRecovery 2017

RhinoRecovery

2x per jaar wordt RhinoRecovery georganiseerd door 13 herstelcompagnie voor diverse eenheden om hun bergingsvaardigheden op peil te houden. Ditmaal waren de ODBgroepen (Onderhoud-diagnose-berging) van het 17e painfbat, 411pantsergenie, 42 BVE, het KCT en 112 herstelpeloton aan de beurt.
In 2015 en 2016 hebben we deze oefeningen ook vastgelegd waarbij er steeds wisselende scenario’s zijn en de locaties afwisselen tussen Nederland en België.
Deze week werden er vooral op de Oirschotse heide weer diverse voertuigen geborgen. Ook op de basis waren er verschillende scenario’s variërend van bergingen vanuit ravijn en met voertuigen die van een treinwagon zijn gegleden. DFN was aanwezig bij een paar bergingen op de heide waarbij een oude M113 C&V en een Leopard 1 tank geborgen werd. Dit was maar een klein gedeelte van de vele te bergen objecten. 

Bergingen

Op diverse locaties op de heide waren tegelijk bergingen aan de gang. Veelal met de DAF YBZ3300 maar ook met de sterke Leopard 2 berger, ook wel Buffel genoemd. De onderstaande Leopard 1 en M113 C&V hebben absoluut betere tijden gekend maar maken zich nu nuttig als bergingsobjecten.
De bergingen worden verricht onder het toeziend oog van een sergeant majoor die regelmatig tips en uitleg geeft als iets even tegenzit. Simpelweg lomp eruit trekken is er niet bij.
Het zal geen probleem zijn voor de Buffel, maar het te bergen voertuig moet er normaliter zonder extra schade uitgehaald worden. De op zijn kant liggende M113 werd door een Buffel weer op zijn tracks getrokken. Niet recht toe recht aan, maar door middel van de omkeerschijf aan een boom te bevestigen werd er om het hoekje gelierd. De boom bleef overeind en de M113 viel netjes op zijn tracks. Missie geslaagd. De oefeningen begonnen maandagochtend en woensdagmiddag zat het er weer op. Op naar Rhino recovery 2018.