Martin BosOefeningen

Falcon Autumn 2018 op Deelen

Infographic Falcon Autumn 2018

22 Helikopters en vliegtuigen en 2.200 grondtroepen worden in een groot deel van Nederland ingezet tijdens Falcon Autumn 2018. De grootste militaire oefening van ons land is noodzakelijk om voorbereid te zijn op reële dreiging. 

Er wordt een scenario beoefend waarbij een van de NAVO-landen wordt aangevallen. Artikel 5 treedt in werking, wat betekent dat de bondgenoten samenwerken om de aanval af te weren. Artikel 5 werd pas 1 keer toegepast; na de terreuraanvallen op de Verenigde Staten op 11 september 2001.

“Het gaat om een sterke tegenstander, met vergelijkbare middelen als ons eigen defensieapparaat. Het wordt zeer realistisch. Net als in conflictsituaties”, benadrukt majoor Steven Vermeulen. Hij is als projectofficier betrokken bij Falcon Autumn, die duurt van 17 september tot 22 oktober. “We realiseren ons dat zo’n grote oefening (geluid)hinder kan veroorzaken, maar we moeten dit doen om voorbereid te zijn op verhoogde dreiging in de wereld.” 

Opbouw

De oefening in Midden-, Oost- en Noord-Nederland begint met kleine opdrachten en wordt steeds groter. Met als slotstuk een missie waaraan alle deelnemende eenheden meedoen. Van gevechtstroepen tot logistieke eenheden, waaronder de bevoorrading, medisch personeel en vuursteun.

De helikopters en vliegtuigen die daarbij worden ingezet, vliegen zo laag mogelijk. Majoor Vermeulen legt uit waarom: “Hoe lager je vliegt, hoe veiliger je bent. Radarsystemen op de grond kunnen vliegtuigen en helikopters door bebouwing en bebossing dan pas op het laatste moment detecteren. Om het zo realistisch mogelijk te maken, moeten we dus in civiele gebieden oefenen.”

Opnieuw de Vliegbasis Deelen

Net als bij de oefening HWIC / TAC is de vliegbasis Deelen de centrale basis van de oefening. De helikopters staan er opgesteld en het oefenhoofdkwartier is er ingericht.

Perspresentatie

Op de vliegbasis Deelen is er een van de persmomenten. Majoor Mark Klapdoor van 11 LMB en majoor Roland ‘Wally’ Blankenspoor van het DHC lichten de oefening toe. Majoor Klapdoor: “Deze oefening benadrukt de nationale en internationale samenwerking. Het DHC en de Luchtmobiele Brigade oefenen geregeld samen. 11 LMB maakt deel uit van de Division Schnelle Kräfte (DSK) en daarom doen nu ook de Duitsers mee”. Majoor Blankenspoor benadrukt het afstemmen van elkaar procedures, het gezamenlijk communiceren in het Engels en het gebruiken van de juiste ‘calls’. Zo bleken de Nederlandse vliegers andere termen te gebruiken bij het afvuren van een grond-lucht-wapen dan de Duitsers. Niet handig in een echte gevechtssituatie wanneer in zo een geval elke seconde telt.

We zien er een een drietal verschillende onderdelen van de oefening:

  1. Een oefensprong van de luchtmobiele Pathfinders, die een vrije-val-parachutesprong doen die zij later bij nacht boven het militaire oefenterrein Marnewaard gaan uitvoeren.
  2. En een Cargo Delivery Drop vanuit een transportvliegtuig, waarbij een aantal pallets materieel per parachute op het veld landen.
  3. De terugkeer van een ‘wave’ (groep) helikopters met daarin een Duitse luchtmobiele compagnie na een Air Assault-oefenoperatie.

Pathfinders

Hoog aan de blauwe lucht komt het Hercules aangevlogen. Langzaam, op een comfortabele snelheid voor de parachutisten die er ieder moment uit gaan springen.
Even later verschijnen er een aantal parachutes aan de hemel. De pathfinders hebben hun vrije val beëindigd en zweven rustig naar beneden. Nu een oefensprong. Vanavond gaan herhalen ze hem nog een keer boven de Marnewaard.

[het artikel gaat verder na de foto’s]

Cargo Delivery

Opnieuw is de Hercules aan de beurt. In onze reportage ‘Bevoorrading door de lucht‘ kan je zien hoe dat met helikopters gaat. Uiteraard kan de vracht ook vanuit een transportvliegtuig aangevoerd worden. In een tweetal runs werd vanaf 200 meter hoogte een aantal pallets met vracht aangevoerd.

[het artikel gaat verder na de foto’s]

Terugkeer

En dan is het tijd voor de grote luchtmobiele actie. Met een tiental helikopters worden de militairen van de Division Schnelle Kräfte aangevoerd. Op de Vlasakkers (bij Amersfoort) hebben zij geoefend.
Nederlandse Chinooks en Duitse NH-90’s zetten het personeel veilig op de grond terwijl drie Apaches het landingsgebied beveiligen.