Historie en herinnerenMartin Bos

Vriendendag Cavalerie 2018

Op 6 oktober 2018 werd de 21e editie van de Vriendendag gehouden bij de Historische Collectie Cavalerie. De meeste bezoekers hadden het dramatische weer van vorig jaar nog in het achterhoofd. Zal 2018 zonnig worden?

21 keer Vriendendag

Bij de ingang

De Historische Collectie Cavalerie is de organisatie die we in in spraakgebruik kennen als het Cavaleriemuseum. De kosten worden voor een groot deel door Defensie betaald. Maar voor het organiseren van tijdelijke exposities of voor bijzonder onderhoud of restauraties is dat niet genoeg. Daarom zijn er de Vrienden, de mensen die met hun financiële bijdrage het museum steunen. Iedere eerste zaterdag in oktober organiseert het museum voor de Vrienden een tegenprestatie door voor voor hen een dag open te zijn.
Honderden liefhebbers verzamelen in Amersfoort op de Bernhardkazerne. Volop trotse dragers van de zwarte baretten. Sint Joris glimt je tegemoet. Veel Huzaren van Boreel. Een enkeling draagt de kleuren van Sytzama, Prins Alexander of Prins van Oranje.

Druk programma

Drones 107ASBt

De Vriendendag 2018 kende een druk programma. Uiteraard was het gehele museum open. De eigen trouwe militaire muziekorkesten traden op. In de ochtend het Vrijwillig Militair Tamboerkorps Verbindingstroepen en ’s middags het Reünieorkest van het Trompetterkorps der Cavalerie.  Jerry Steyger met zijn Band of Brothers zorgde voor dixielandmuziek overal tussendoor.
De Commandant (en huzaar) JISTARC, Kolonel Hans van Dalen, liet zijn 107 Air Surveillance Batterij een deel van het nieuwe UAV-materieel demonstreren. OTCRij, dat ook op de Bernhard geplaatst is, toonde een aantal voertuigen. Een militaire voertuigvereniging eindigde hun toertocht op de Vriendendag met een staticshow.

Hoogtepunt was opnieuw de kans om met tanks en pantservoertuigen van het Cavaleriemuseum en de KL-afdeling Rekwisieten mee te kunnen rijden. Opnieuw grote rijen bij het opstappunt. En opnieuw grote grijnzen na afloop van de rit.

Foto’s

Al heel vroeg waren de vrijwilligers bezig met het materieel. De avond ervoor was nog ‘even’ een motor vervangen in de Leopard 1. 
In colonne naar de Vlasakkers en dan de hele dag rijden. Vorig jaar viel de groepsfoto in het water, dit jaar lukte het prima. Van een dag rijden krijg je dorst en daarom ging de gehele groep na afloop naar de BOS-pomp. Hieronder staat een selectie van de beelden.

PS: Volgend jaar bestaat het museum 60 jaar….