John van den BoogaartOefeningen

Kodiakopleiding 111 pantsergenie

Dag 1. De Kodiaks hadden deze week de oefening een tankgracht te graven

Op de eerste dag van de Kodiakopleiding begonnen de Kodiaks met een kuil te graven door middel van de graafarm. Na een half uur was de kuil diep genoeg en ging hij verder met het dozerblad. Ze rijden dan met het dozerblad omlaag naar voren en gooien het zand uit de kuil. Dit tot ze de juiste diepte bereikt hebben, daarna gaan ze in de lengte verder om de tankgracht te vormen.

Gevolg daarvan is dat je een diepe kuil krijgt maar tevens aan het einde een grote berg zand. Hierbij kwam een 2e Kodiak assisteren. Deze Kodiak stond haaks op de eerste en gooit telkens het zand wat Kodiak 1 omhoog duwt weer aan de kant. Op deze manier kan Kodiak 1 steeds verder graven zonder dat er aan het einde van de kuil een grote zandberg ontstaat.

Snelheid

Het verschil in ervaring was enigzins zichtbaar. Waar Kodiak 1 er een behoorlijke tijd over deed om de kuil te graven, zo snel was Kodiak 2 met het opzij gooien. Dit had als gevolg dat Kodiak 2 regelmatig moest wachten of zelfs de reeds ingestarte run moest afbreken om zich niet in de zijkant van de Kodiak 1 te boren. Naar verloop van tijd zag je dat het steeds vlotter ging en ze goed op elkaar inspeelde. Hierna werd er van positie gewisseld en Kodiak 1 ging graven en Kodiak 2 ging het zand opzij duwen. Kodiak 1 had hier duidelijk ervaring in want het tempo ging aanzienlijk omhoog.

Na enkele uren deze oefening aanschouwd te hebben ben ik op andere plekken gaan fotograferen. Het geluid van een Leopard 2 is aangenaam, je mag er mij zelfs wakker voor maken, maar uren aan een stuk het monotone geluid is niet vol te houden. Een leuke afwisseling was de Chinook die vlakbij zijn oefening kwam doen en even over de Kodiak vloog en mij zo een goed fotomomentje gaf.  [Tekst en deel 2 gaat verder onder de foto’s]

Dag 2:Fascines in de tankgracht

Over ruim 100 meter lag er een tankgracht met aan 1 zijde een hoge zandwal. Vandaag werd er geoefend met het leggen van fascines in de tankgracht en het oplieren hiervan. We hadden een mooi plekje op de zandwal uitgezocht vanaf waar we een goed uitzicht hadden op de 2 Kodiaks die bezig waren met de fascines. Vanaf dit standpunt staat er tevens een filmpje online onderaan deze pagina.
Dat het oefenen geen overbodige luxe is werd aangetoond door het niet compleet lossen van de fascine waardoor hij aan 1 zijde vast bleef zitten. De verantwoordelijke (althans volgens de mannen die stonden te kijken) bleef na zijn fout onderdeks, dit onder luid gelach van zijn collega’s. Wat er precies fout ging (de oorzaak) is mij niet duidelijk.

De oefening werd hervat en nog een aantal maal herhaalt. Enkele dagen later was het genieterrein weer geheel vlak alsof er geen oefening had plaats gevonden. Op naar de volgende.

Materiaal: 2x Kodiak. 85-KP-60 & 85-KP-53
Personeel: 111 pantsergenie
Locatie: Oirschotse heide

Film-2