John van den BoogaartOefeningen

Mariniers in actie met de MAG

Korps Mariniers

De Oirschotse heide is een veel gebruikt oefenterrein van het Korps Mariniers. Veel eindoefeningen en opleidingen worden hier gegeven. Een oefening van mariniers is vaak op afstand al te herkennen aan het geluid. De MAG ratelt veel en lang. Verplaatsingen gaan veelal te voet maar ook de BV S10 Viking, een zeer terreinvaardig rupsvoertuig, wordt veel gebruikt. 

MAG-team

De Mariniers begonnen vandaag de oefening met het “inschieten” op een oefendoel. Een manschijf stond 100 meter afstand in het veld. Na het inschieten gingen de MAG-schutters in de bosrand liggen onder toezicht van de kplmarnalg. De opfor (3 schutters met hun Colt als opposing force/oefenvijand) lag op 150 meter en rukten langzaam op.
2schutters van de oefenvijand werden snel uitgeschakeld, 1 kwam tot 50 meter van de MAGschutters en kwam zigzaggend en schietend op het MAGteam af gerend. Hij moest zich al vrij snel gewonnen geven want aan 2 MAGschutters is geen ontkomen aan. 

Na deze oefening liepen ze naar de andere zijde van het bos om één opfor onder vuur te nemen die vanaf de compound een aanval uitvoerde. Er werd met rookgranaten gegooid om het zicht van de schutters te ontnemen maar het had wederom weinig effect en hij moest zich snel gewonnen geven. Na deze oefening werden de wapens gecontroleerd en vertrokken de mariniers in de 4tonner.