John van den BoogaartOefeningen

Laatste hinderlaag

Een kijkje door de lens van een burgerfotograaf

De Amarok was inmiddels ingeruild voor een MB welke diende als OPFOR en een Russisch pantservoertuig moest voorstellen. In een bocht werd het voertuig uit het zicht opgesteld waarna er een hinderlaag werd aangelegd. 
Een “IED” werd ingegraven, handgranaten werden gereed gemaakt en de chauffeur zat gereed om de aanval te starten. 
In de verte kwam de Boxer rustig aangereden, toen hij dichterbij kwam werd de aanval ingezet. Handgranaten werden gegooid en het vuur werd geopend. De MB kwam uit zijn schuilplaats en reed op de Boxer in. Deze verhoogde meteen zijn snelheid en kwam dreigend op de MB af gestormd waarbij hij ondertussen vuurde met het RCWS (remote controlled weapon station met een .50bmg gemonteerd). Deze is veilig vanaf binnen te bedienen zodat er geen schutter meer bovenluiks hoeft te staan. Veilig van binnen in de Boxer kijkt de schutter op een scherm waarbij hij met een joystick het boordwapen kan bedienen. 

“VUREN DAN!!!”

De achterklep gaat open en de infanterie stijgt snel uit. De Boxer trok zich enkele meters terug en ging in de berm staan met zijn boordwapen nog steeds gericht op het vijandelijke voertuig. De vijand werd uitgeschakeld en werd nauwkeurig gecontroleerd waarbij ze hem continu onder schot hielden tot het sein kwam dat hij geen gevaar meer opleverde.

Een passerende hulzenraper werd prompt aangezien voor een vijand waarna de melding ging “1x pax” wat beantwoord werd met een luide schreeuw “VUREN DAN!!” Snel werd vastgesteld dat het geen vijand was en de routine ging verder. De MB herbergde nog steeds 1 “vermoedelijk” gedode OPFOR dus deze moest nog gecontroleerd worden. De vijand werd snel zijn uit zijn MB getrokken, gecontroleerd en sein veilig werd gegeven. 
De Boxer kwam uit de berm en liet even verderop de infanterie weer instijgen waarna de andere 2 Boxers snel volgden. Oefening geslaagd, op naar de volgende.

Klik hier voor het laatste deel van de reportage, over rook.