Martin BosOefeningen

Uitgestegen aanval

Kader

In het vorige artikel heb je de start kunnen lezen van de oefendag van B-cie van 42BLJ, de Bravo Compagnie van het 42 Bataljon Limburgse Jagers (42 Pantserinfanterie Bataljon).
Een eindoefening bevat meerdere scenario’s. Dit artikel gaat over het volgende deel: de uitgestegen aanval.

Uitgestegen aanval

De Boxers van de eenheid dienen voor vervoer en bescherming. Uitgestegen (dus los van het voertuig) vormen de mannen een infanterie-eenheid die ook als zodanig kan opereren.

Tijdens de verkenning heeft men de oefenvijand waargenomen op de heide. Besloten wordt deze aan te vallen. Het plan wordt samengesteld en uitgebreid doorgenomen terwijl de omgeving in de gaten gehouden wordt (en de instructeursgroep toekijkt). Een dilemma: wat doe je met de Boxers? Ze staan opnieuw in egelstelling waardoor de verdediging naar meerdere kanten verzekerd is. Maar hoe zit het met de nabij-beveiliging? Met het boordwapen dek je niet alle risico’s in het bos af. Laat je personeel achter bij de Boxers dan verminder je je aanvalskracht; doe je het niet dan laat je je Boxers kwetsbaarder in het veld achter. Keuzes….

Na de briefing trekken de militairen het bos in. Vanuit de bescherming van de bosrand zal de vijand met de verschillende wapens onder vuur genomen worden. De wapens zijn in dit geval de MAG, de Minimi en de Colt.
En net zo snel als dat de aanval geopend wordt, is de actie ook weer voorbij en wordt het personeel met de Boxers vanuit de bosrand opgepikt, gaat men onder dekking en in rap tempo het voertuig in en verplaatst men in een grote stofwolk naar het volgende punt in de oefening.

Naar deel 3 van deze reportage.