Martin BosOefeningen

Schieten met de Leopard 2A6

SOB/SOMS

Op vier uur rijden vanuit midden Nederland, ligt het NAVO oefenterrein Bergen (Truppenübungsplatz Bergen in het Duits). De Koninklijke Landmacht huurt drie keer per jaar in een periode van vier weken het gehele terrein voor de oefening SOB/SOMS.

Plattegrond oefenterrein Bergen
Plattegrond schietterrein Bergen.
Bron: Arnold Plesse, Wikipedia

De verschillende eenheden van de Landmacht kunnen hier op grootschalige wijze oefenen. In scenario’s en met wapensystemen waarmee het in Nederland niet meer realistisch kan of mag. Omdat het bereik van de wapensystemen te groot is. Of omdat de geluidsbelasting door de Nederlandse bevolking niet meer getolereerd wordt.

Het gehele oefenterrein Bergen is ruim 280 km2 groot. Om het terrein loopt de Panzerringstraße. En als spaken van het wiel zijn daar de schietbanen aangelegd. Iedere schietbaan schiet naar het midden van het terrein. De afstand tussen de banen is zo groot dat de overkant niet bereikt kan worden. Los van de veiligheidsregels die streng zijn en met Duitse grondigheid bewaakt worden.

Baan 9

Baan 9 op oefenterrein Bergen. De ‘baan der banen’ zoals iedere cavalerist zegt.

SOB, overzicht baan 9

Het Nederlandse tankeskadron 4./Pzbtl 414 oefent vandaag in het verdedigend gevecht met de Leopard 2A6M A2 (zoals deze versie van de tanks voluit heet). Overal zwarte baretten met Sint Joris op een blauwe achtergrond. De neiging ontstaat om heel hard ‘Boreel’ te roepen.
Met vier tanks moet tegelijkertijd een oprukkende vijand met een tegenstoot verrast worden: vier tanks vuren tegelijkertijd vanuit hun dekking. Daarna rukt men op om de klus af te maken.

Al de hele dag oefenen de mannen van Alpha Peloton in de 35 graden hitte (in de schaduw). In hun Leopard zit nog geen airconditioning…
Het oefenterrein is deze zomer gortdroog. Lichtspoor-munitie is al verboden vanwege het brandgevaar. Het schieten op het gehele oefenterrein is stilgelegd vanwege een brand in het middenterrein. Alpha Peloton doet nog een keer een run zonder te vuren.

21:00 uur: schieten

Stipt om 15:45 uur eindigt dagelijks het schieten. Het Duitse personeel gaat dan het terrein in om alle doelen te herstellen voor de volgende oefeningen.
Om 21:00 uur is het vuren vrij.

De oefening is precies gelijk aan die van vanmiddag. Alleen: er staat een rode vlag op iedere Leopard. Men is klaar om te schieten.

Oorverdovende knallen in het veld. De echo hoor je nog enige seconden. Het is begonnen.

(Kijktip: Op de vierde foto zie je de segmenten (op de achtergrond) de grond raken. Deze stabiliseren het projectiel in de schietbuis, laten daarna los).

Oefening gelukt. Volgens de aanwezige tankers is dit het mooiste wat er is.

De zon gaat langzaam onder. Zij gaan nog even door. Later op de kazerne, terwijl ik al op mijn bed lig, hoor ik ze terugkomen op de kazerne. Ronkende tanks. Ja, het mooiste wat er is.
Ik geef er aan toe: “Boreel!”.

Sint Joris, baretembleem