Martin BosOefeningen

Sunset 44 Painfbat

Schieten in het donker

Tijdens SOB/SOMS mag er twee dagen in de week tot 01:00 geschoten worden. Wil je schie ten in het donker, dan betekent dat dat je pas om 22:00 uur serieus aan de slag kunt gaan.

44 Pantser Infanterie Bataljon 

En terwijl om 22:04 de zon onder gaat, begint 44 Painfbat op baan 5A aan zijn schietseries met de CV90. Schieten met het kanon en de coax-mitrailleur op de doelen die in het terrein verschijnen. 

Geen vlaggetjes die aangeven of een voertuig klaar is om te schieten of niet. Hier op de baan draagt ieder voertuig een rood of groen licht.

In de verte klinkt het geluid van de 120mm. Hier bonkt de 35mm en ratelt de 7,62.

Coördinatie

De coördinatie van de oefening in het veld gebeurt vanuit een werkplek in de container op een YA-4442. De coördinator geeft aan de Duitse collega’s door welke doelen op moeten komen. En hij helpt de mannen in de CV90 bij hun taak.

Het computersysteem in de container is verbonden met de vuurleidingssystemen van de CV90. De instructeur kijkt letterlijk mee met de voertuigbemanning. De videobeelden en voertuiginformatie wordt opgenomen. Naast het voertuig wordt het besproken.

En terwijl het buiten helemaal donker is, houden de systemen van de CV90 het oefenterrein perfect in beeld. Het lijkt alsof er in de container iemand een schietspel aan het spelen is. Mooie techniek. En essentieel voor het winnen van een gevecht.