Martin BosOefeningen

Victorious Engineer: brugvernieling

In de oefening Victorious Engineer oefent de genie op het oefenterrein Wezeperberg. De kennis en kunde op de verschillende Basis Genie Technieken (BGNT) oefent men twee weken lang op groepsniveau (niveau 2). Het 41 Pantsergeniebataljon heeft de oefening opgezet en heeft de leiding. Een van de oefeningen is het vernielen van de bruggen over het Apeldoorns Kanaal in Heerde.

Het is vandaag ten minste de derde keer dat er explosieve ladingen bij de bruggen wordt geplaatst. De eerste keer dat de bruggen daadwerkelijk werden opgeblazen was op 10 mei 1940 bij de Duitse aanval op Nederland in een poging de opmars van de Duitsers te vertragen. Tijdens de bezetting werden de meeste bruggen hersteld, echter bij het einde van de oorlog waren het de terugtrekkende Duitsers die ze opnieuw vernielden.

Vandaag mogen de militairen van de genie de brug vernielen. Niet echt maar als oefening.

Beveiligen

Voordat er begonnen wordt en tijdens alle werkzaamheden, wordt de omgeving natuurlijk goed in de gaten gehouden. In de Boxer kijkt een militair mee via het camerasysteem bij de .50 mitrailleur. Voor de verdediging op kortere afstand ligt er een Minimi-schutter naast de brug.

De dump

Een begrip bij de genisten is de dump. Het is de centrale plek waar alle voorraad van dat moment wordt gelegd. Zodat iedereen van de groep weet waar hij zijn materialen kan vinden en niet hoeft te zoeken.

Slagsnoer aanleggen

De genisten gaan alleen of in tweetallen langs de brug om een ringleiding van slagsnoer aan te leggen. Een slagsnoer is een explosief materiaal in de vorm van een draad. Het wordt hier gebruikt om alle ladingen in de brug te ontsteken. Met de ringleiding wordt ervoor gezorgd dat bij een breuk in het slagsnoer er nog altijd een grote kans is dat het explosief hoe dan ook zijn werk doet. De explosieven worden pas later geplaatst zodra de ringleiding af is (hebben we geen foto’s van)

Brugdek vernielen

Het doel van de oefening is de brug te vernielen. En dan ook zo dat de brug niet gemakkelijk weer opgebouwd kan worden. Daarom worden er explosieven aan de palen gemaakt waar de brug op rust. De brug stort hierdoor in. Bovenop het wegdek wordt ook een lading geplaatst zodat ook het wegdek vernield wordt. Met deze twee ladingen wordt er rekening mee gehouden dat er altijd wel één lading is die detoneert, op de brug of eronder.
De lading voor het brugdek wordt trouwens naast de brug gemaakt omdat het verkeer niet gehinderd mag worden. Het slagsnoer loopt ook hier in een ringleiding door alle kisten met springstof. Blauw springstof want het is voor de oefening, niet echt.

Oefening Victorious Engineer

Het verslag van de oefening Victorious Engineer bestaat uit een drietal reportages: