MCTC-systeem

« Back to Glossary Index

In oefeningen wordt volop gebruikt gemaakt van het MCTC-systeem (Mobile Combat Training Centre). In het Nederlands bekent als het Geïnstrumenteerde Oefen- en Trainingscapaciteit systeem (GOT-systeem). Met het MCTC-systeem kunnen verschillende gevechtssituaties met behulp van lasers en sensoren realistisch gesimuleerd worden. Het systeem kan klein- en grootkaliber aanvallen nabootsen en bepalen in welke mate een doel beschadigd is.

Aanschaf

Tot het einde de 20ste eeuw gebruikte het Nederlandse leger het zogenaamde ‘Multiple Integrated Laser Engagement System’ (MILES) voor het oefenen. Er ontstond een behoefte aan een systeem met meer mogelijkheden, dat in meer landschappen, wapensystemen en oefenscenario’s gebruikt kan worden en meer oefeninformatie oplevert. Na een aanbesteding was de winnaar Saab Training Systems. De aanbesteding had een waarde van 90 miljoen gulden (41 miljoen Euro) en een looptijd van 15 jaar.

In 2018 heeft DMO een nieuw contract met Saab gesloten voor het verbeteren en twee jaar lang ondersteunen van het systeem (met optie op een jaar verlenging).

Werking

Iedere militair, vriend en oefenvijand, draagt sensoren op de helm en op het vest. En ook de voertuigen worden voorzien van sensoren. Ieder wapen, groot of klein, is voorzien van een zender.

Zodra een schutter het schot lost, berekent het centrale systeem de uitwerking. Hierbij wordt zelfs onderscheid gemaakt tussen de verschillende wapensystemen en munitiesoorten. Wordt je ‘met succes’ aangeschoten dat laat het systeem je de uitwerking weten: dood of (licht) gewond. Op de voertuigen laat een knipperend licht zien dat het voertuig is uitgeschakeld.

In een commandopost (EXCON, Exercise Control) kan het totale verloop van de oefening gevolgd worden. Op beeldschermen worden de resultaten van het MCTC-systeem in real time getoond en opgenomen. Naast het schieten houdt het systeem ook de positie en andere eigenschappen vast. Opnames van het MCTC-systeem kunnen ook met de opgenomen radiogesprekken een extra dimensie aan de training toevoegen.

Met steunzenders is het mogelijk om een bataljonsoefening over een gebied van 200km2 te volgen!

Zenders

Op alle persoonlijke en groep-wapens is een BT-47 Small Arms Transmitter (SAT) gemonteerd. Het systeem bestaat uit een laser die korte en voor het oog onschadelijke pulsen uitzendt.

Op voertuigen en grote wapensystemen wordt gebruikt gemaakt van de BT-46 laser zend/ontvaner. De software houdt rekening met de eventuele baan van het geschut en de vluchttijd en uitwerking van een granaat.

Ontvangers

De personen in de oefening worden uitgerust met de Personnel Detection Device (PDD). Meest zichtbaar zijn de verschillende sensoren en reflectoren die het onder vuur liggen opvangen. In het vest zitten, naast de accu, een GPS-systeem en een zender voor communicatie met EXCON.

Voertuigen hebben hun eigen ontvanger. Sommige van hen zijn uitgevoerd met een systeem dat via een optische signaal (fel wit knipperen) aangeeft dat een voertuig buiten gevecht gesteld is. Er zijn tegenwoordig ook ontvangers op de gevels in de oefendorpen.

Inzet

Training met het MCTC-systeem kan tot op bataljon niveau (oefen-niveau 5).

Hieronder enige beelden van de inzet van het systeem. Het is gebruikelijk binnen de oefening dat een ‘aangeschoten’ militair zich herkenbaar opstelt, zonder helm, en wapen neergelegd. Zie ook de reportage ‘Verovering van de Godthelpbrug‘ voor een oefening waarbij uitgebreid van het MCTC-systeem gebruik wordt gemaakt.

Onderhoud

Een deel van het onderhoud aan het MCTC-systeem wordt door Saab zelf uitgevoerd.

Einde oefening?

In 2018 constateert de staatssecretaris dat het MCTC-systeem aan het einde van de levensduur komt. Ze start het project‘ Levensduurverlenging geïnstrumenteerde oefen- en trainingscapaciteit voor grondgebonden eenheden’, waarmee Defensie tot 2030 kan blijven beschikken over deze capaciteit. Het project maakt deel uit van het investeringsprogramma van de ‘Defensienota 2018 –Investeren in onze mensen, slagkracht en zichtbaarheid’.
Oorspronkelijk zou het project lopen tussen 2019 en 2021. Eind 2020 blijkt de uitvoering vertraagd naar 2022 tot 2025. Als reden wordt in het projectenoverzicht het volgende genoteerd: “Door de afhankelijkheid van de wereldwijde behoefte aan lasers en sensoren zal de levensduurverlenging later aanvangen en over een langere periode worden uitgevoerd. Dit heeft geen invloed op de ondersteuning van het huidige geïnstrumenteerde oefen- en trainingscapaciteit (GOT) systeem tot 2030”.

Meer informatie

« Terug naar de Woordenlijst