Historie en herinnerenMartin Bos

Bevrijdingsfestival Nieuw-Vennep

Vijf jaar geleden startte een groepje liefhebbers met oude militaire voertuigen op het bevrijdingsfeest. In vijf jaar tijd is het uitgegroeid tot een waar bevrijdingsfestival met tegen de 80 verschillende voertuigen. En met allerlei andere activiteiten op het Harmonieplein, midden in Nieuw-Vennep. En natuurlijk de Bevrijdingsrit door de regio.

Nederlands Transport Museum

De aankomst van de voertuigen is al halverwege in de ochtend. Koffie, thee en een bezoek aan het museum. En dan de briefing over rechts rijden, de 12 motorfiets-verkeersregelaars en de indeling van de rit. Voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog in de ene rit, na-oorlogs in de andere rit. En dan lunch: hotdogs. Zodat we gevuld op weg kunnen naar het plein.

Harmonieplein

Het Harmonieplein is het centrale plein in Nieuw-Vennep en de plaats waar het Bevrijdingsfestival gehouden wordt. Voor de gelegenheid is het plein omgedoopt in het Bevrijdingsplein.
Al vroeg staan de eerste bezoekers langs de weg als we langsrijden met de voertuigen. Geluid van de tracks van de AMX achter ons klinkt vertrouwd. Wat een belangstelling!

Op het plein staat de big band al te spelen. Rustig zoeken we onze plek. Even pauze voordat de rit gaat beginnen.

Bevrijdingsrit

En dan de rit. We zitten in het na-oorlogse segment. Mooie route door de Haarlemmermeer. Polder met uitgebreide vergezichten. 
Heel even een stop bij het CRASH-museum in Rijsenhout. Geen tijd om uit te stappen en het museum te verkennen want we moeten door. We passeren de stoet met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. En als we weer in Nieuw-Vennep aankomen, is het festival goed begonnen. Wat een drukte!  Vanuit het Transport Museum gaan we stapvoets naar het plein. Daar werd vanaf een speciaal podium een defilé afgenomen door onder andere loco-burgemeester Marjolein Steffens, dorpskoningin Carla Beenakker, veteraan Piet van Sprang en nog een aantal lokale veteranen

Re-enactment

Tijd voor actie. De Vereniging Militair Depot (VMD) is in vol ornaat aanwezig. Op het veld geven ze een wapendemonstratie als militairen van het Canadese leger of als leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. De Lee Enfield en de Colt knallen. De stengun ratelt en de Bren weigert. De oorlogsbuit, een MP40, doet het nog prima.

200 ballen gehakt

Midden op het plein komen we opnieuw twee bekenden tegen: Edwin en Oscar. Druk aan het koken in hun veldkeuken, bezig met een stampotten-maaltijd voor 200 personen. Onder de klanken van de muziek wordt alles voorbereid en opgediend.
Stevige, eerlijke en zeer smakelijke maaltijd. 

Daarna nemen we afscheid en mogen we weer naar huis. 

Met de reeks “van binnenuit” geven we een impressie van DFN-waardige momenten waarbij we meedoen met onze eigen YA126.