Meidenvaardag bij de Marine (1)

Op woensdag 8 mei vaart de Koninklijke Marine voor één dag met alleen maar vrouwen de haven uit. Ruim 200 meiden in de leeftijd van 15 tot en met 28 jaar hebben zich opgegeven voor de Meidenvaardag aan boord van het Amfibisch Transportschip Zr.Ms. Johan de Witt. Defensie wil vrouwen laten zien dat het leven van een militair er wellicht anders uitziet dan ze in eerste instantie denken.

Een marineschip vol dames

Defensie wil dat vrouwen op basis van de juiste informatie een keuze maken voor hun toekomstige werkgever in plaats van op basis van vooroordelen of aannames. Vrouwen associëren het werken bij Defensie snel met vechten en schieten terwijl er juist heel veel ondersteunende functies en vakgebieden zijn. Tijdens de Meidenvaardag kunnen de dames dit zelf gaan ervaren. Naast een uitgebreide rondleiding en diverse demonstraties kunnen ze al hun vragen afvuren tijdens de speeddate met vrouwelijke militairen.

Meer vrouwen

Poster MeidenvaardagHet personeelsbestand bestaat momenteel uit ongeveer 10% vrouwelijke militairen. Defensie wil graag dat dit aantal groeit. Zij maakt bij sollicitatie geen onderscheid in achtergrond of afkomst, dus ook niet of je man of vrouw bent. Hoewel de helft van de arbeidsmarkt uit vrouwen bestaat, kiezen uiteindelijk maar heel weinig dames voor een beroep als militair. Een van de redenen hiervoor is dat vrouwen zich minder aangetrokken voelen om militair te worden.
Een andere belangrijke reden is dat ze vaak niet goed beseffen dat Defensie een veelheid aan functies heeft die zeker niet uit vechten en schieten bestaan. 

“Deze Meidenvaardag kan bijdragen aan een beter en meer waarheidsgetrouw beeld. Al sinds 2005 organiseert de Koninklijke Marine deze dag. Gemiddeld varen er dan 150 meiden mee. Op deze speciale dag voor meiden kunnen ze alle vragen stellen die ze hebben, niets is te gek. Dus ook de typische vrouwenvragen zoals ‘Kun je werk en een gezin combineren?’, ‘Mag je make-up dragen?’, ‘Hoe zwaar is het fysiek gezien?’, ‘Zit je dan alleen maar tussen de mannen?’”, licht luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Corine van Staalduinen toe, officier zeedienst bij de Koninklijke Marine.

Zr.Ms. Johan de Witt

Na een uitgebreide campagne op werkenbijdefensie.nl staan vroeg in de ochtend 200 meiden / vrouwen aan de poort van het Marineterrein Nieuwe Haven in Den Helder. Op Steiger 21 gaan het gebeuren. De dames gaan mee aan boord van de Zr.Ms. Johan de Witt, een amfibisch transportschip. Het 176 meter lange schip met een inpandige haven voor landingsvaartuigen, een voertuigendek, hospitaal en ruimte voor 700 opvarenden, torent hoog boven iedereen uit. Vandaag doet de bemanning nog even een tocht voor de Nederlandse kust. In augustus gaan de naar het Caribisch gebied.

Welkom aan boord. De gasten verzamelen in de hangaar binnen in het schip. Voor de gelegenheid omgedoopt tot een fraaie ontvangstzaal. Nog een beetje onwennig gaat ieder aan de tafels zitten. Koffie, thee en natte cake. Wat gaat er gebeuren? Heel veel personeel staat klaar om ieder te helpen. In de briefing wordt er snel duidelijkheid gegeven.

Marinevlogger

Marinevlogger AnnelotteOnder de aanwezigen is ook de marinevlogger Annelotte Zwart. Ze volgt samen met haar camera wat de marine allemaal uitspookt en dat is “Leiper, Spannender en Vetter dan ik dacht. Niet met wat bootjes varen enzo.”. Samen met nog zo’n 60 andere vloggers had ze gereageerd op de competitie #Marinezoektvlogger. En gewonnen. Ze heeft nu haar eigen kanaal op Youtube, Instagram en Facebook: Luisteruit.

Speeddaten…

In de hangaar begint het speeddaten. De groep rouleert tussen voorlichters van de Landmacht, de Luchtmacht en de Marine. Ondertussen worden de trossen los gegooid en duwen sleepboten de L801 naar dieper water. We passeren, volledig buiten het zicht van de dames, de schepen in de haven. 

… en rondleiden

Andere groepen worden door het personeel rondgeleid over het schip. Opvallend veel belangstelling is er voor de ziekenboeg. Veel van de meiden doen / deden hun MBO-opleiding en zoeken het avontuur buiten de instellingen aan de wal.

Diep in de buik van het schip zien ze het voertuigendek. En met de trappen wordt iedereen getest op zijn basis-fitheid. De beloning is de moeite waard: blauwe hap. Een detail is dat de mannen deze keer de afwas doen!

In deel twee van de reportage vind je de foto’s van de demonstraties