Historie en herinnerenMartin Bos

Ouwe Stompen Bal 2018

Afbeelding Ouwe Stomp

Op 14 april 2018 is de derde editie van het Ouwe Stompen Bal gehouden. Na het voorzichtige begin in 2016 en een uitgebreidere dag in 2017 is opnieuw bewezen dat rijdende militaire herinneringen enorm in trek zijn! Nederland kent enige honderden verzamelaars van historische militaire voertuigen. Jong en oud houden de voertuigen, die met regelmaat ouder zijn dan hun eigenaar, in prima staat. Uiteraard zijn de voertuigen geschikt om op de openbare weg te rijden. En dat deden ze.

Line-up OSB 2018

Ouwe Stompen willen rijden

In de vorige jaren was het Ouwe Stompen Bal grotendeels statisch van opzet. Dit jaar is invulling gegeven aan de wens van de deelnemers en is een toertocht ingebouwd. Wat gebleven is, is de start bij het Nationaal Militair Museum, het NMM, in Soesterberg!

Briefing OSB 2018
Ouwe Stompen krijgen hun briefing. Foto: Theo Ringeling.

In totaal 41 verschillende voertuigen verzamelden daar in de vroege ochtend. Koffie of thee was verzorgt door het museum. Een snelle plaspauze en dan is het tijd voor de briefing: een uitgebreide toelichting op de plannen van de dag. De route, het verkeer, opletten, risico’s, verboden te fotograferen op de Vlasakkers. Gelukkig staat alles ook in het programmaboekje.

En dan gaan ze onderweg. De grond rond het NMM begint te trillen en de lucht kleurt langzaam olie-blauw. En wat blijkt? Zodra de colonne de slagboom door is staan daar de eerste liefhebbers van de voertuigen al te wachten. Een man of 15 en een enkele vrouw staan klaar met hun camera’s.
De colonne rijdt door de bossen van Soest en vlak langs Paleis Soestdijk. In Den Dolder krijgt iedereen nog een snelle blik op de vliegbasis Soesterberg.

Noodlot

Routekaart OSB 2018

De route verloopt voorspoedig en zonder incidenten. En juist toen slaat het noodlot toe. De overgang van de A28 bij Zeist is afgesloten. Een deel van de colonne gaat rechtuit, een ander deel slaat af. En terwijl de fotograaf van DefensieFotografie Nederland en de CADI-wagen in Austerlitz staan te wachten, komen de beide colonnes tot stilstand. Omleiding door Zeist? Omleiding over de A28? Waar laat je die enorme aantallen voertuigen zonder het verkeer in gevaar te brengen? Plan B: op naar de eerste stopplek.

Kamp Amersfoort

Het eerste deel van de colonne parkeert bij Kamp Amersfoort terwijl het andere deel van de colonne vast zit in het verkeer van Zeist. De fotograaf en de CADI-wagen haasten zich naar de parkeerplaats.
Gelukkig zijn de broodjes met knakworst wel al bij het Kamp aangekomen. Honderd broodjes en tweehonderd knakworsten verdwijnen in de kelen van de hongerige deelnemers. Koffie komt later wel weer. Rijden!

Stichtse Rotonde

Het volgende deel van de route gaat over de Stichtse Rotonde. Een begrip voor iedereen die in Amersfoort rijles heeft gevolgd en vanaf nu ook een begrip voor het Ouwe Stompen Bal.
Heel langzaam kleurt de rotonde groen. De colonneleider blijft op de rotonde rijden en de Ouwe Stompen volgen. Tot de gehele ploeg rondjes maakt. Een mooi gezicht waar drone-piloot JasperE een video van gemaakt heeft (zijn vader reed mee).

Onder begeleiding

Op het Zeister Spoor (de weg langs oefenterrein Leusderheide) wacht de deelnemers een nieuwe verassing: routebegeleiding door de Koninklijke Marechaussee.
De zwaailichten gaan aan en de colonne maakt opnieuw vaart. We komen langs de musea waar het eerste OSB (in 2016) te gast was, het Technische Dienst – en Bevoorrading & Transport-museum. De bezoekers van de beide musea staan nu langs de weg en begroetten vol enthousiasme de colonne.
En dan op naar oefenterrein De Vlasakkers en daar via de ‘achteringang’ aan de Van Weerden Poelmanweg het terrein op. Vanwege een grote militaire oefening die op het terrein plaatsvind, konden we niet uitgebreid rond en gaat de stoet rechtstreeks naar de Berhardkazerne.

Het cavaleriemuseum

Het Cavaleriemuseum is vandaag open vanwege de Nationale Museumweek. Diverse tanks staan er voor gebouw C al op de Ouwe Stompen te wachten. Leuk ook om te zien dat er heel veel belangstelling is voor het Ouwe Stompen Bal. De komst van het OSB en de samenwerking met het museum hebben de afgelopen week in de verschillende media gestaan en met resultaat. Het is in jaren niet zo druk geweest.
De colonne komt tot stilstand bij het museum. Tijd voor koffie en koek vanuit de CADI-wagen. Veel Stompen blijken nog nooit bij dit schitterende museum geweest en kijken hun ogen uit. En na de verplichte groepsfoto start de R&R.

Foto’s

Hieronder staat het overzicht-fotoverslag van de dag. Voor de deelnemers (en geïnteresseerden) zijn er de volgende sub-pagina’s met een zeer uitgebreid fotoverslag:
– Aankomst NMM
Toertocht
Parkeren Kamp Amersfoort
Verplaatsen over de Stichtse Rotonde
Onder begeleiding
Cavaleriemuseum