Historie en herinnerenMartin Bos

Ouwe Stompen Bal 2019

De vierde editie van het Ouwe Stompen Bal 2019 (OSB2019) is op 6 april verreden. Het OSB begint in de wereld van de liefhebbers van militaire voertuigen ondertussen een begrip te worden. Het begon in 2016 voorzichtig als een initiatief van Theo en Anita. Een oud-stoter en zijn vrouw die de passie voor het groen altijd hebben gehouden. Een uitgebreidere dag in 2017 bewees opnieuw dat rijdende militaire herinneringen enorm in trek zijn! Met met een nog grotere groep kleurde de Stichtse Rotonde in Amersfoort in 2018 groen.

2019

En dan 2019. Opnieuw het Ouwe Stompen Bal. Nu zonder Theo en Anita (je ziet hen straks weer terug in onze reportage in mei over het YA328 weekend) en met een iets ander concept. Voor de mensen die van ver komen is er de mogelijkheid om voor en na het evenement met elkaar te logeren. De rit op de zaterdag is gebleven.
Voor DefensieFotografie is OSB2019 eveneens anders. In de vorige edities deden we aan het OSB mee als fotograaf. Deze keer rijden we mee met onze eigen YA126! Op deze pagina blijft uiteraard de fotoreportage.

Verzamelen

Op het terrein van de scouting Impreesa heeft OSB2019 zijn bivak. Iedereen wordt wakker met de sterke koffie. Naarstig wordt er gezocht naar de waterkoker want er is een thee-klant.

En dan begint het. Voor velen de eerste rit van het seizoen. Maar ineens voelt het of we elkaar vorige week nog gezien hebben. Dat is de kracht van het Ouwe Stompen Bal. Handen worden geschud en de herinneringen vliegen ieder alweer direct om de oren. We mogen weer! Althans, na de briefing en de uitreiking van het route-boekje.

Door de bossen

De route gaat door de bossen tussen Maarn en Austerlitz. Wat is Nederland nog mooi. De organisatie heeft zelfs nog mooie bospaden gevonden waar we met de voertuigen op kunnen rijden.

Pauzeren

Een fors uur sturen later. In een auto zonder stuurbekrachtiging en een gewicht van ruim 3 ton is dat best vermoeiend. Tijd voor koffie! En tijd voor de groepsfoto.

Opnieuw rijden

Opnieuw door de bossen. Meerderen slagen er in om de scherpe bocht van voor de pauze nu in één keer te doen.

Rotonde De Mof

Tussen Woudenberg en Leusden gaat de colonne op de rotonde rechtsaf richting de Grebbelinie. Voor ons de kans om, via een extra rondje rotonde, alle voertuigen die achter ons rijden op de foto te krijgen.

De kruising ligt bij Restaurant De Mof. Dat restaurant is vernoemd naar het kruispunt van “Moffenwegen”. Als sinds 1600 kwamen de Duitse seizoensarbeiders over deze wegen. Het restaurant was bovendien een rust- en verdeelpunt voor al die Moffen. 

Naar Hooglanderveen

Terwijl we als laatste in de colonne rijden zien we een mooi schouwspel: een enorme rij klassieke voertuigen die zich door de polder begeven. Via Leusden richting Hooglanderveen. Daar is nog een braak liggend terrein waar het speelkwartier beloofd is.

Speelkwartier

Waar denk je aan bij het speelkwartier met militaire voertuigen?
Juist. Dat dacht de organisatie van OSB2019 ook. 

Gelukkig was nog niet alle grond van de nieuwe geluidswal geëgaliseerd. Een kleine vlakte en een steile helling waren nog toegankelijk. Ronkend gingen de YA328s naar boven. Tot vreugde van alle toeschouwers en inzittenden. De YA314 haalde net de top niet. Wat het spektakel zeker niet minder maakte.

De hellingen waren te bruut voor de eigenaren van de kleinere voertuigen. Zeggen ze. Waarheid is dat het kijken naar de voertuigen op de hellingen een prima tijdverdrijf was. Onder het genot van vers opgewarmde ballen gehakt uit blik. We troffen er letterlijk de hond in de pot aan.

Toys for the boys

En dan voor het laatste onderdeel van het OSB naar de Legerdump van Altena. Koffie gesponsord door de dump en appeltaart van de organisatie. Heerlijk om even bij te komen.

Niet ieder had in de gaten dat er taart was. Zo druk als ze waren met het graaien in de bakken met legerkleding. 

OSB2020?

Voor ons was Altena het moment om het OSB te verlaten. De colonne zou nog terug rijden naar de scouting voor een barbecue. Wij waren ondertussen zo door en door koud geworden dat we verlangden naar een warm bad. Iemand had namelijk aangegeven dat het heel lekker weer zou worden. Waardoor wij bij vertrek thuis in de ochtend al zo optimistisch waren om de deuren uit ons DAFje te halen.

De sfeer en de rit van OSB2019 was in ieder geval fantastisch. Nog dezelfde avond besloten Hubert en Otto dat er ook een Ouwe Stompen Bal 2020 komt. Een vijfde editie. Hadden Theo en Anita dat ooit kunnen bedenken?

Met de reeks “van binnenuit” geven we een impressie van DFN-waardige momenten waarbij we meedoen met onze eigen YA126.