John van den BoogaartNieuws

Genisten op de Oirschotse heide

Woensdag de 27ste, weer eens een dagje op de gok naar oefenterrein Oirschot. Geen tips, geen berichten gelezen over oefeningen, gewoon 3 weken van te voren een dag inplannen en gaan. Kan in een totale deceptie eindigen of zoals deze keer een goede spreiding van allerlei oefeningen hebben.

VTO kms genie

Sweepende genisten, markeren van verdachte plekken waar de Minelab piepte en daarna het breachen van de tankgracht. Een ritueel dat ik al diverse malen tijdens een eindoefening van een GN26peloton heb vastgelegd. Ditmaal waren het genisten die met de VTO KMS bezig zijn en die nog 3 weken voor de boeg hebben eer ze gereed zijn. Planning was hier meer foto’s te maken enkel trok een Werklust en een Boxer de aandacht waardoor de planning anders liep.

Ierse wal

Enkele honderden meters verderop waren andere genisten (412 pagn) bezig met het bouwen van een Ierse wal. Ditmaal niet met behulp van een Kodiak maar met een Werklust bouwmachine. 
De Kodiak kwam verderop wat gaten boren met de korte en lange grondboor.

Bambi

Het MAOT stond op het meest zuidelijke deel van de heide de Chinook met Bambibucket naar zijn doelen te praten. Met rookpotten werd het fictieve doel gemarkeerd waarna de Chinook al vliegend de bucket met max 10.000 liter water eroverheen moest uitstrooien of een spotdrop doen terwijl ze hooverend boven de “brandhaard” hingen. Afgelopen zomer hebben ze dit scenario meer moeten uitvoeren dan gewenst door de vele grote bosbranden die ontstonden door de langdurige droogte en hitte.