Historie en herinnerenMartin Bos

Ouwe Stompen Bal

Op Facebook is er de groep ‘Nederlandse Defensie Voertuigen’ (besloten groep). De deelnemers zijn onder andere voertuigeigenaren en mensen die vroeger in dienst zaten. De laatste groep heet in militair jargon ‘Ouwe Stompen’. Het begon als een aardigheidje. Zouden mensen met een defensie-voertuig bij elkaar willen komen? Ja!

TD museum

In de Nationale Museumweek kwam men bij elkaar op het terrein van het Technische Dienst Museum en het Intendance Museum in Soesterberg. En tussen de voertuigen van de musea verschenen allerlei extra wagens. Eigenaren en ‘Ouwe Stompen’ maken kennis. Apart, want je kent elkaar eigenlijk alleen vanuit een Facebook-groep. En dan toch die persoonlijke klik. Een prima groep mensen bij elkaar (alle foto’s) met een gezamenlijke passie! Uiteindelijk bleef de teller op 13 voertuigen staan! En waren er rond de 10 Ouwe Stompen (die niet alle in dienst geweest zijn). .

Arena NMM

In de middag een bak erwtensoep uit de veldkeuken van de re-enactment-vereniging. En daarna werd de groep opgehaald door het NMM. In colonne (alle foto’s) vertrekken ze. Op naar de Arena van het Nationaal Militair Museum. De arena (alle foto’s) is een grote zandbak met er omheen een tribune. Straks worden er demonstraties gegeven. Wij mochten als een van de eersten het zand eens goed omwoelen. Gelukt. Geen storingen en niemand die in het zand vast liep.

Tot slot napraten op het platform (alle foto’s) van het museum. De voertuigen trekken de nodige aandacht van de museumbezoekers. Waar vind je zoveel unieke voertuigen bij elkaar? En zoveel liefhebbers?

Er is besloten dat we volgend jaar een nieuwe recordpoging gaan doen: een poging om alle nog aanwezige YA-328’s bij elkaar te brengen.