Elisabeth SmitNieuws

Loopgraven zijn nog steeds actueel

Een aantal weken terug was de 412 Pantsergeniecompagnie met hun grote machines op de hei aan het werk. De genie maakte loopgraven op het oefenterrein in Oirschot. We kennen allemaal de beruchte loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, velen van ons bezochten de herinnering aan deze linies in België.

Jarenlang werd gedacht dat het klassieke ‘staal op staal’ voltooid verleden tijd was. De oorlog in Oekraïne laat zien dat dit, en daarmee ook het opereren in loopgraven, zomaar weer realiteit kan zijn. Brigadegeneraal Gert-Jan Kooij, commandant 13 Lichte Brigade, zegt hierover in de Defensiekrant: “We leren van het conflict in Oekraïne. De focus is verschoven en ligt nu weer op gevechtsklaar zijn. Uit de lessons learned blijkt dat we, als het nodig is, goed moeten zijn in het vechten in de loopgraven. Daarnaast levert 13 Lichte Brigade trainers voor de Operatie Interflex, waarbij Oekraïense strijders in Groot-Brittannië oefenen voor de strijd in eigen land. Met het loopgravenstelsel kunnen de infanteristen tevens hun skills trainen, voor ze naar Engeland vertrekken.”

Eerst graven de mannen de gracht. Daarna volgt het plaatsen van de bijna 2.000 ‘Legio’s’: betonblokken (160x80x80 cm) van 2.200 kilo. Deze worden waar nodig afgewisseld met kleinere varianten (80x80x80).

Beton was een bewuste keuze van dat is hufterproof en minder gevoelig voor weersinvloeden. Het kan daarmee nog jaren mee.

Het eindresultaat mag er zijn. Het stelsel van ruim 700 meter met een zigzagpatroon heeft naast loopgrachten uitsparingen voor de CP en een afwachtingslocatie voor reservetroepen. Daarbij zijn er aan de uiteinden posten waar bijvoorbeeld MAG-schutters hun vuurpositie kunnen innemen.