Martin BosNieuws

Luchtmachtdagen 2019

Logo Luchtmachtdagen 2019 #LMD2019

Tijd voor de Luchtmachtdagen. Drie jaar geleden waren ze voor het laatst gehouden op de vliegbasis Leeuwarden. Vorig jaar gingen ze niet door vanwege de operationele druk op de organisatie. Dit jaar was het zo ver: de Luchtmachtdagen 2019 gaan van start.

Met het thema ‘Wij zijn de luchtmacht’ presenteert de Koninklijke Luchtmacht zich op de Vliegbasis Volkel. Niet alleen in de lucht, ook op de grond is er veel te zien en te beleven. 

In de lucht

Waarvoor kom je naar de Luchtmachtdagen? Uiteraard voor de vliegtuigen en de vliegshow die zij geven. Alle types van de Luchtmacht zijn aanwezig en vele ervan vliegen. Daarnaast zijn er een aantal buitenlandse militaire vliegtuigen, een aantal civiele toestellen en een aantal demonstratieteams.

De Luchtmachtdagen 2019 worden op vrijdag en zaterdag gehouden. In grote lijnen is het programma gelijk. Het veld opent om 08:00 uur en de vliegshow begint om 09:00 uur. De gehele dag door wisselen grote en kleine toestellen elkaar in de lucht af. Solo-displays of formatievliegen, alles komt aan bod.

De foto’s hieronder geven een indruk van de beide dagen. Op vrijdag mooi vliegweer met af en toe een zonnetje. De zaterdag leek extreem nat te gaan beginnen met dikke bewolking. De aanwezige nuchtere Brabander zei nog: “Maak je geen zorgen want in Brabant is het altijd goed weer”.  En hij heeft gelijk gekregen.

Op de grond

Op de parallelbaan van de vliegbasis en op het bezoekersterrein staat de static show opgesteld. Bij de static show kunnen bezoekers vliegtuigen van dichtbij bekijken, een praatje maken met bijvoorbeeld piloten of merchandise kopen. 

Een luchtmacht bestaat ook niet alleen uit vliegtuigen. Er zijn allerlei typen aan voertuigen die er voor zorgen dat het vliegen plaats kan vinden. Volgend jaar verschijnt daarover het boek “De Koninklijke Luchtmacht en haar voertuigen” van Harry Isings en Ad Stegeman. Daarin zal de veelheid aan voertuigen pas echt te zien zijn. Hieronder een klein foto-overzicht.

Wij zijn de luchtmacht

Om te kunnen vliegen, zijn er veel mensen nodig. Niet alleen de piloten zijn belangrijk maar ook alle anderen. Van bewaking tot onderhoud. Van bevoorrading en tot bewapening. “Een team, een taak” was ooit het thema maar geldt nog steeds. 

Groen

Wat is de Luchtmacht zonder de Landmacht? De Koninklijke Landmacht presenteerde zich op de #LMD2019 met een aantal verschillende voertuigen.

Genieten

In totaal komen 240.000 mensen genieten van de Luchtmachtdagen 2019. 95.000 op zaterdag en 145.000 op zaterdag. De Luchtmachtdagen blijven daarmee een van de grootste attracties in Nederland. 

Jong en oud genieten van het spektakel in de lucht. Spotters zijn in grote aantallen aanwezig. Een aantal van hen hebben voor de beste foto’s een plek op de tribune gekregen. Een enkeling heeft een plaats op zijn keukentrap.

In de paviljoens op de grond is het een drukte van belang. Goodies wisselen in een enorm tempo van eigenaar en de handelaren doen goede zaken.

Tot over twee jaar

De volgende Luchtmachtdagen zullen in 2021 gehouden worden op de vliegbasis Gilze-Rijen. Zodra we de datum weten dan zullen we het in de agenda zetten. Of je kijkt af en toe even op de site van Defensie.
Wij zullen er dan zeker weer zijn. Jij komt dan ook?