Martin BosNieuws

Ontdek TBM – More than a seller

TBM (Technisch Bureau H.A. Muller) levert wapens, uitrusting en beveiligingsgoederen en -diensten aan Defensie, Politie en Justitie. Als Nederlands bedrijf zijn ze daarmee uniek in de markt. Ontdek wie ze zijn en wat ze doen.

Het bedrijf

Technisch Bureau H.A. Muller bestaat al ruim 70 jaar. Het bureau begon na de Tweede Wereldoorlog met de wederopbouw van het Nederlandse leger. Dit gebeurde eerst met veel materieel en wapens die in de oorlog achtergebleven waren en later werden dat eigen aankopen. Voor vuurwapens sprong de heer H.A. Muller als leverancier in het gat in de markt. Het bedrijf groeide en werd een succesvolle onderneming

Lichtreclame TBM
Lichtreclame in de hal van TBM.
En nog een stukje van de kop van de Tyrannosaurus rex die er staat.
De T-rex staat voor het ‘unfair advantage on the battlefield’ dat het ontzorgen door TBM geeft.

En dan een grote stap in de tijd voorwaarts: in 2015 neemt Dennis Hardenbol het bedrijf over. Dennis had toen al een ruime ervaring bij Defensie. Als officier en pantserinfanterist maar later ook bij de Marechaussee en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). Eigenlijk precies bij de markt van TBM.

TBM – More than a seller

Vanuit een nieuw pand is er een bedrijf ontstaan met een grote ambitie. TBM legt de verbinding tussen de markt en de behoefte van de gebruikers van hun wapens en andere producten. Het gebeurd vanuit de filosofie ‘more than a seller’ (vrij vertaalt: ‘meer dan een dozenschuiver’). Dus niet alleen met de verkoop maar ook het ontzorgen met assemblage, fabricage en speciale productontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn het modificeren van Mossberg shotguns met een AR15-schuifkolf en het ontwikkelen van een ‘counter drone’ oefendoel.

TBM biedt ook volledige productdocumentatie, logistieke ondersteuning, configuratiebeheer en digitale trainingsmogelijkheden, waaronder virtual reality. Ze streven ernaar klanten op alle gebieden te bedienen en te ondersteunen.

Deurgrepen
Oog voor detail: de deurgrepen in het kantoor van TBM zijn onklaar gemaakte lopen van het M2 .50 machinegeweer.

De Nederlandse krijgsmacht gebruikt ongeveer 25 producten van TBM, zoals Glock-pistolen, MAG en Minimi mitrailleurs, Aimpoint richtmiddelen en Accuracy en Mossberg geweren. TBM levert ook schilden en ballistische beveiliging voor de Mobiele Eenheid, BSB en DSI (Dienst Speciale Interventies), evenals tasers voor de politie.

De mensen

Bij TBM werken momenteel 22 mensen. Bijna iedereen daar heeft zelf ervaring met het product dat ze verkopen. De ervaring van directeur Dennis hadden we al genoemd. De 45 jarige sales director Bjorn Beke combineert zijn militaire en logistieke kennis vanuit ervaring als artillerieofficier en systeem manager, normsteller en sectiehoofd bij DMO (het huidige COMMIT). De TBM-wapentechnicus was dit al eerder de Koninklijke Landmacht. Van hoog tot laag heeft iedereen affiniteit met het product en het gebruik ervan. Hoewel niet iedereen alles weet, wordt het werkveld wel goed afgedekt door de specialisten bij TBM.

Op inhoud

De grote kennis binnen TBM stelt het bedrijf in staat actief mee te denken over ontwikkelingen in het vakgebied. Bijvoorbeeld, bij de vervanging van de Panzerfaust. Zal de Koninklijke Landmacht kiezen voor een nieuw antitank-wapen, of kiest men wellicht een infanteriewapen dat verschillende soorten munitie kan afvuren, zoals tegen personeel of rook- en lichtgranaten? TBM onderzoekt ook de internationale trends hierin.

Een andere vraag betreft de (internationale) opvolging van de 5.56×45-patroon, gebruikt in de Colt en Minimi. Welke afstanden zullen in de toekomst van belang zijn in gevechtssituaties en welke munitie is daarvoor noodzakelijk? De wapenindustrie ontwikkelt al nieuwe munitie en wapens. Ligt de focus op krachtiger schoten of op nauwkeuriger raken met verbeterde richtmiddelen?

Producten van TBM

Over veel TBM-producten kunnen we geen details delen, omdat eenheden niet willen dat hun unieke materiaal publiekelijk bekend wordt. Wij respecteren dat volledig. Voor degenen die nieuwsgierig zijn, biedt de website van TBM een overzicht van de samenwerkingspartners. Toch willen we je graag een kijkje geven in ons aanbod. Hieronder vind je informatie over zeven verschillende producten, wat meteen een indruk geeft van de enorme variëteit die TBM levert.

Counter drone doel

TBM verkoopt geen drones, maar richt zich wel op anti-drone middelen. Trainen op het neerschieten van drones gebeurt te vaak nog met echte drones, wat een kostbare oefening is. Om kosten en milieu te besparen, heeft TBM intern een duurzaam en biologisch afbreekbaar doel ontwikkeld dat onder een grote drone kan worden gehangen. Kleiduiven in het doel helpen bij het registreren van treffers tijdens de oefening.

Smartshooter richtmiddelen

Het richtmiddel van Smartshooter zorgt ervoor dat missen eigenlijk niet meer mogelijk is. De SMART X4 is een 4x vergrotende richtkijker met software die het doel aangeeft en volgt. Een ingebouwde laser meet de afstand tot het doel. Wanneer de schutter op de trekker drukt, volgt het schot zodra de Smartshooter ‘ziet’ dat het wapen goed gericht is.

De software detecteert ook drones, vaak nog voordat de schutter ze met het blote oog ziet. Hierdoor kan het richtmiddel succesvol worden ingezet tegen drones.

Op de foto zie je de Smartshooter op een SCAR L geweer in kaliber 5.56×45. De bovenste SCAR hangt in de (slecht zichtbare) SMART Hopper, een remote weapon control system waarmee het wapen op afstand bediend kan worden.

Blac-rac als wapenrek-alternatief

Met de Blac-rac kan een wapen veilig worden opgeborgen. Een klem, gemonteerd op een railsysteem, omvat het wapen op de cruciale punten, zoals de trekker en grendel. Het wapen zit stevig vast en is duurzaam vergrendeld met een slot.

USH ballistische schilden


TBM is ook distributeur van Universal Shield (USH), een Zwitsers bedrijf opgericht in 2013. USH produceert ballistische bescherming, waaronder helmen, beschermingsplaten, en ballistische schilden. De schilden bieden bescherming aan wapens met een kaliber tot 7,62mm en zijn door hun uitsparingen minder hinderlijk tijdens inzet.

Carl Gustaf

Oudgedienden van de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers herkennen mogelijk het profiel van de Carl Gustaf, dat tussen 1964 en 2001 in gebruik was als anti-tank wapen. Oorspronkelijk als het M2 model, nu is er de kortere en lichtere M4. Het concept als terugstootloze vuurmond is gebleven. Bovendien is het wapen van een puur anti-tank wapen geëvolueerd naar een ‘Multi-Role Anti-Armor/Anti-Personnel Weapon System‘ (MAAWS). Naast anti-tank munitie is er ook munitie tegen personeel of gebouwen en rook- of lichtverspreidende munitie.

Barrett MRAD scherpschuttersgeweer

De Barrett MRAD is een grendelgeweer ontworpen voor het nauwkeurig schieten over langere afstanden. TBM heeft dit wapen uitgerust met een Leupold richtkijker, aangezien ze ook dealer zijn voor dit merk.

Glock 17 gen 5 SF

Het laatste wapen dat we hier presenteren is de Glock 17, compleet met zijn transportkoffer. Dit is een Glock van de 5e generatie, aangepast met specifieke kenmerken zoals een optisch richtmiddel, een fijnere trekkergroep, een fiber-korrel en een ’trechter’ voor het sneller laden van de magazijnen. Op de onderkast is een lamp-laser combinatie gemonteerd en in de koffer zijn ook de benodigde onderhoudsmiddelen en een geluidsdemper te vinden.