John van den BoogaartOefeningen

Bouwen van Ierse wal

411pantsergenie ondersteunde de KMS, die bezig zijn met hun VTO, en bouwde op 21 juli een Ierse wal op de Oirschotse heide.
Vroeg in de ochtend kwam een YPR gevolgd door een wiellaadschop de heide op en verkende het terrein. Na een korte verkenning trok de YPR weer terug.
Kwartiertje later kwam de volledig stoet voorbij bestaande uit een YPR als beveiliging, 3 tal Scania WLS’en met als lading houten palen, Flatrack genie met onderdelen voor de Kodiak en een kipper. De rij werd gesloten door de Kodiak.

Aangekomen bij het zandpad waar de versperring gebouwd ging worden werd onder beveiliging de grondboor van de flatrack genie gehaald door de Kodiak en meteen gemonteerd. De Kodiak reed nu naar het zandpad waar de versperring gebouwd werd en begon met het boren van de gaten van de 8 staanders. Ondertussen werd een aantal palen op de juiste lengte ingekort die als staanders gingen dienen.

2 palen werden schuin in een V-vorm op de grond gelegd en ernaast werd geboord.  2 staanders werden in de gaten geplaatst en 1 paal werd ertussen gebonden om de juiste afstand te behouden.
Helaas kreeg de Kodiak een storing met de grondboor waardoor ze zich moesten terugtrekken met als gevolg dat de resterende gaten met de hand geboord mochten worden. Toen dat voltooid was werden de palen die ertussen gebonden waren verwijderd en werden de liggers 1 voor 1 tussen de staanders geplaatst. 8 stuks hoog waarna het geheel afgevuld zou worden met zand.
Toen dit gereed was vertrok de Kodiak en zijn gevolg weer richting de basis en was het mij als fotograaf ook voorbij.