Martin BosOefeningen

Korps Mariniers in Brouwershaven

Op 12 juli verliet het 11 Raiding Squadron van de 1 Marine Combat Group de Zr. Ms. Rotterdam in Vlissingen. Via de weg ging men daarna, met 4-Tonners, Landrovers en Vikings, naar Brouwershaven. Daar werd een zogeheten ‘Forward Operating Base’ ingericht op een ruim boerenerf. De mannen (en één vrouw) starten in Brouwershaven met hun meerdaagse oefening. Het is voor hen het laatste deel van hun opleiding van een jaar. Hierna is men ‘gecertificeerd’ en klaar in waar dan ook ter wereld ingezet te worden.

Het is de tweede keer dat het Korps Mariniers in Brouwershaven oefent. Over twee jaar komt de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen. Oefenen in Zeeland versterkt alvast de relatie tussen defensie en Zeeland.

De FOB

De afkorting FOB staat voor Forward Operating Base. Of in het Nederlands: een vooruitgeschoven (operatie)basis. Het is de basis vlak bij het operatiegebied. Een (tijdelijke) plek waar de troepen veilig verzamelen en ‘wonen’.

Iemand had de bewaking vertelt dat er mogelijk een vijandelijke fotograaf het kamp binnen zou willen dringen om informatie te verzamelen. En dan ben je als fotograaf ineens een onderdeel in een oefening. Checken, dubbelchecken, telefoongesprekken. “Komt u over vijf kwartier nog eens terug.”
Opnieuw check, dubbelcheck etc. “Wilt u even wachten.” “Loopt u even mee.”
Opvallend hoe vriendelijk de mannen hun werk doen. En hoe professioneel ze een mogelijke vijand geen ruimte geven.

De volgende foto’s geven een inkijk in een FOB. Het terrein is rondom bewaakt, de voertuigen hebben er een parkeerplek en de militairen hebben er hun slaapplek. De basis wordt opgetuigd. Mariniers ontspannen en eten. In plaats van het gevechtsrantsoen een heerlijke tomatensoep. Je maat de camouflage-patronen van je gezicht te laten poetsen. En overleggen. Nergens over, of over de komende oefeningen. Het kader let goed op.
Alles is rustig.

[reportage gaat verder na de foto’s]

Mass casualties

Om 19:00 uur verlaat het konvooi de FOB. Vier Vikings bemand door tientallen Mariniers trekken Zeeland in. Na en rit over de dijk arriveren we bij een auto die in brand staat, bij andere auto’s die gebotst zijn. Slachtoffers lopen bebloed rond. Anderen zitten in de voertuigen beklemd. ‘Mass casualties’ heet dat in het jargon. Het oefenscenario start!

De Mariniers verlaten de Vikings. Het terrein wordt beveiligd. Gewonden vragen en krijgen aandacht. Irritante en nadrukkelijk aanwezige kinderen (die deel uitmaken van de oefening) houden de beveiliging bezig. De lokale brandweer komt om de autobrand te blussen en om een van de voertuigen open te knippen. En een voor een worden de gewonden afgevoerd. De samenwerking tussen de burger-hulpverleners en het Korps Mariniers is uniek om te zien.

Het is een oefening. Goed zichtbaar voor de mensen uit Brouwershaven die in grote getale zijn komen kijken. Omroep Zeeland en de Provinciale Zeeuwse Courant (en DFN) fotograferen, filmen en maken notities.
Zo plotseling als het begonnen is, is het ook weer voorbij. De brandweer vertrekt naar de kazerne en de Mariniers gaan weer terug naar de FOB. De laatsten om zich voor te bereiden op wat er deze week nog meer gaat gebeuren. En dan als volwaardig Marinier de wereld in. Qua Patet Orbis, zo wijdt de wereld strekt.