John van den BoogaartOefeningen

Duo-oefening Chinooks

Vrijdag 5 augustus 2016 kwamen 2 Chinooks als Grizzlyformation van het 298ste squadron oefenen op de Oirschotse heide. Of GLV-V zoals de Luchtmacht het noemt.
Het MAOT was al aanwezig en reed met zijn MB rondjes in het zand waardoor grote cirkelvormige sporen op de zandvlakte ontstonden. Het MAOT draagt oa zorg voor een veilige landingszone en haakt normaliter de ladingen onder de helikopters. In dit geval was er geen lading en werd er vooral geoefend in duo optreden. 

Grizzlyformation in aantocht

Even later trok 1 van de KLu-militairen groene armstukken aan en begon het radioverkeer te intensiveren.
Spoedig was Grizzly-1 en Grizzly-2 als Grizzlyformation te horen op de scanner. Chinook D-102 en D-106. De MAOT met de opvallend groene armstukken ging in de vooraf gemaakte cirkel staan met zijn armen omhoog en beide Chinooks zetten de landing in. Duimpje omhoog richting de camera, alles in orde.

De duolandingen werden meerdere malen geoefend. Tevens werd er geoefend dat 1 Chinook landde en de andere vlakbij in overwatch boven de grond bleef hoveren. Na een laatste lowpass vlogen beide Chinooks richting hun thuisbasis Gilze-Rijen.