John van den BoogaartOefeningen

Eindoefening op Weerterheide-112pantsergenie

Waar we in deel 1 de Leopard 1 bruglegger bezig zagen, richten we ons nu op de Kodiak.

Afgezet gebied wegens mijnengevaar

Wij stonden opgesteld op het zuidelijk gedeelte van de Weerterheide midden in het mijnenveld. Van grote afstand hoor je de Leopards al aankomen, maar ze namen een omweg. Vermoedelijk hadden ze nog een scenario af te werken eer ze in het zuidelijke gedeelte aankwamen. Het gebied was afgezet met lint en mijnenwaarschuwingsbordjes. Er werd eerst uit het zicht opgesteld en 1 voertuig reed om het gebied heen, vermoedelijk verkenning. Aangezien ze geen Boxers bij hadden was het een kleine groepje voertuigen wat er meedeed. 2x Kodiak waarvan 1 uitgerust met de MBK (Mine breaching kit), een Leopard 2 berger, ook wel liefkozend “Henk de tank” genoemd getuige zijn beschildering op de zijkant, 1x een Leopard 1 bruglegger en een Fennek. De Kodiaks waren volledig uitgerust wat je normaal tijdens oefeningen niet ziet, wirecutters op het dak, RCWS met .50 gemonteerd en fosforrookpotten geladen. Enige wat ontbrak was het extra pantserpakket.

Breaching

De Kodiak met MBK moest voorop, deze kon op veilige wijze het mijnenveld doorbreken. De ploeg duwt de (fictieve) aanwezige mijnen opzij of laat ze ontploffen door het Nexter Demeter elektromagnetisch beïnvloedingssysteem. Niet alle types AT-mijnen hoeven aangeraakt te worden om te detoneren, simpelweg er langs rijden is al voldoende omdat ze een groot magnetisch stalen voorwerp detecteren. Het bovenstaande systeem zendt signalen uit waar deze mijnen op reageren waardoor ze al af gaan voor je er overheen rijdt. Simpelweg gezegd worden ze voor de gek gehouden omdat ze denken dat er al een voertuig dichtbij is. Fijner voor de bemanning. De tijd van simpele AT-mijnen die enkel ontploffen als je er met >150kg overheen rijdt is allang voorbij. 

Om een veilige baan te markeren schiet de Kodiak een groot aantal pijlen in de grond die ook ’s nachts zichtbaar zijn (werden nu helaas niet afgeschoten). Zolang de te volgen voertuigen binnen de markering blijven is het relatief veilig. Op de foto’s is duidelijk te zien dat de Kodiak een laag grond afschraapt en deze opzij gooit.
Als de Kodiak klaar is met breachen rijdt hij achteruit door zijn spoor terug naar de verzamelplaats. Kodiak nr 2 moet aan het werk.

Doorbreken antitankgracht

Even verderop ligt een antitankgracht. Paar meter diep, paar meter breed en vele honderden meters lang. Deze gracht werd uiteraard verdedigd door de vijand.
Veel rook, zware knallen met mooie vlammen waren het decor. De Kodiak in genieconfiguratie, dus standaard dozerblad gemonteerd kwam met veel geweld naar voren met in zijn kielzog de bruglegger welke verderop een brug ging leggen. Enkele meters voor het bereiken van de gracht gaat het dozerblad omlaag en duwt hij de gracht dicht. Alles onder pantser, niemand die goed zicht heeft anders dan op de vele camera’s rondom. Je merkt dat het serieus is, het tempo ligt aanmerkelijk hoger dan tijdens een normale oefening.  Wanneer de gracht dicht ligt moet de zandwal doorbroken worden. Dit zijn altijd de mooie fotomomenten. De gracht en wal is doorbroken, tijd voor de volgende stap.

 

Wegenmat

De Kodiak gaat opzij en op hoge snelheid komt de Leo 2 berger aangereden welke een wegenmat op sleep heeft. De zojuist doorbroken gracht is niet geschikt voor wielvoertuigen, deze zullen snel vast komen te zitten. Er moet dus binnen enkele tellen een verharde weg aangelegd worden om hem wielvoertuig gereed te maken. Tijd om die ter plekke aan te leggen is er niet dus stel je deze buiten het gebied al samen en sleep je hem naar de juiste locatie. Wanneer hij ligt moet hij nog losgekoppeld worden, de voertuigcommandant/schutter springt behendig via de kraan naar de achterzijde en koppelt de mat los. Niet op je gemakje, nee ook nu gas erop. Vol gas rijdt de chauffeur blind achteruit, 2 collegas zijn de ogen en begeleiden hem.
Wanneer de mat ligt kan de Fennek passeren. Vanwege een positief geval van corona waren de Boxers niet aanwezig, anders hadden er meer voertuigen mogen passeren. De fictieve vijand was uitgeschakeld. ENDEX. De mannen én vrouwen van 11 pagnbat lieten zien hoe het moet. Mooie demonstratie!!

Fireworks

De oefening was ten einde, de mannen en vrouwen kregen pauze. Dit gaf ons gelegenheid de Kodiak met mijnenploeg eens van dichtbij te bewonderen. Machtig mooi spul. 1 Kodiak ging nog even recht voor de camera breachen en kwam even imposant richting de camera om te laten zien dat hij met recht de grootste was op het veld. Een stapje achteruit maar, want door mijn lens zag ik enkel een dik dozerblad op ooghoogte. 
Nadat bijna iedereen weg was stonden er nog 2 Kodiaks op het lege veld. We stonden al tijden in de miezerregen te wachten want we zagen dat er kleine groene potjes in het RCWS geladen werden. Dat betekend vuurwerk. Tijdens de Boxeromscholing had ik dit reeds enkele malen vastgelegd maar het blijft mooi om te zien. Rain of fire. We werden vriendelijk verzocht wat afstand te nemen zodat we geen brandende fosfor in onze nek kregen. De resultaten hiervan kun je op onderstaande foto’s zien. Na het afschieten van de rook werd het stil. We waren nog met zijn 2en op de zandplaat. Met een dikke grijns op ons gezicht verlieten wij ook het veld.